17 mars 2009

Folkomröstning i Azerbajdzjan

Imorgon är det folkomröstning i Azerbajdzjan. Väljarna har att ta ställning till huruvida gällande konstitutionella begränsning för en president att endast sitta två mandatperioder ska avskaffas.

Ilham Aliev har varit president sedan 2003 och omvaldes 2008. Han tog över efter sin far Geidar Aliev som först var ledare för det azeriska kommunistpartiet 1969-87 (avsatt av Gorbatjov pga korruptionsanklagelser) och sedan president i den självständiga republiken 1993-2003. I praktiken handlar alltså folkomröstningen om att möjliggöra för familjen Aliev att fortsätta styra landet under överskådlig framtid.

Hittills har Azerbajdzjan inte genomfört något demokratiskt acceptabelt val. Azerbajdzjan är också ett av tre europeiska länder (vid sidan av Ryssland och Vitryssland) som av Freedom House klassificeras som "not free". Erfarenheten talar därför för att författningstillägget kommer att antas. Den illa organiserade och hårt åtgångna oppositionen uppmanar den här gången till bojkott, vilket knappast torde få någon effekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar