11 februari 2010

Mediernas SD-sjuka

Igår sände Sydnytt ett reportage som visade att Kristdemokraten Michael Anefurs förslag om ny introduktionskurs för invandrare inte innehöll något som inte redan idag ingår i SFI-undervisningen. Ett i det stora hela lyckat inslag.

Men idag lyckas man följa upp med ett, ska vi säga något mindre lyckat, reportage där Anefur anklagas för att kopiera Sverigedemokraterna! I inslaget intervjuas först svenske statsvetaren Anders Hellström, som talar om farorna med att etablerade partier lägger sig sakpolitiskt alltför nära SD, följt av socialpsykologen Lars Dencik som berättar hur illa det gick i Danmark när de etablerade partierna började genomföra Dansk Folkepartis politik. Plötsligt var innehållet i förslaget helt bortglömt och den som enbart såg detta reportage förleddes att tro att KD hade lagt ett SD-influerat förslag.

Jag tillhör dem som varit kritisk mot att media demoniserar Sverigedemokraterna. Men här har vi exempel på ett ännu större problem, nämligen hur "hotet från Sverigedemokraterna" tillåts utgöra inramning för i stort sett varenda inslag om integration och invandring som görs. Igår låg länken till det första reportaget om Kristdemokraternas förslag ute på webben under rubriken "SD-förslag om kurs i svenskhet ifrågasatt". Ett oskyldigt feltryck eller en indikator på att journalister ser SD precis överallt, hela tiden?

2 kommentarer:

  1. Ja, det råder helt uppenbart en SD-frossa hos journalisterna. De har svårt att inte flika in SD och partiets ständigt negativa stämpel. Har försökt ge en internationell läsekrets en beskrivning och ett försök till förklaring hur den svenska mediearenan ser ut på

    http://cavatus.wordpress.com/2010/02/11/crisis-swedish-media/

    SvaraRadera
  2. Vänstermedia ger sig inte. Kd är också livsfarligt i deras värld. Mkt farligare än Sovjet någonsin var såklart.

    SvaraRadera