3 april 2013

Arnstad, fascismen och forskningen

"Ni får kritisera den sönder och samman om ni vill - men ta för fan till er forskningen".

Citatet är från Göteborgs-Postens intervju med Henrik Arnstad idag. I intervjun säger Arnstad även att fascism är ett ord som "används slarvigt i den svenska debatten":

"Förr hade vi råd med lyxen att slänga oss med ordet fascist. Nu har vi fascism, de sitter i riksdagen och har ungefär 10 procent av stödet från valmanskåren. När vi använder ordet fascist i dag måste vi mena vad vi säger och veta vad det innebär."

Jag ser inget egenvärde i att kritisera Arnstads bok "sönder och samman" (jag har inte ens hunnit läsa den än) men jag blir minst sagt nyfiken på vilken forskning som ligger till grund för påståenden som att (1) Sverigedemokraterna är "ett skolboksexempel på fascism", att (2) svensk politik består av två block: "ett demokratiskt block och ett fascistiskt block" eller att (3) Norge "präglas av en extrem nationalism".

Jag har de senaste åren ägnat en del tid åt att läsa mycket av det som skrivits om Sverigedemokraterna (ett dussintal böcker och ännu fler vetenskapliga artiklar). Ordet fascism förekommer nästan aldrig i dessa texter. Inte heller är fascism någon vanlig term i den jämförande partiforskningen som studerar vad som vanligen kallas högerpopulistiska, antiinvandrings- eller radikala högerpartier. Jag kan naturligtvis ha missat centrala artiklar, men en snabb sökning på Google Scholar gav ingen utdelning.

Jag har också å yrkets vägnar läst mycket av den aktuella statsvetenskapliga forskningen om svensk politik. Naturligtvis inte allt, men jag vågar påstå att det skulle väcka visst uppseende på våra statsvetenskapliga institutioner om någon började prata i termer av det demokratiska och det fascistiska blocket i svensk politik.

Jag har också, avslutningsvis, haft som ett av mina stora intressen de senaste femton åren att läsa forskning om europeisk nationalism. Ibland händer det att man även stöter på analyser av norsk nationalism. Men återigen, att den norska nationalismen i en global jämförelse, vilket Arnstad tydligen hävdar, skulle vara extrem, det är något jag hittills inte stött på.

Nu är det naturligtvis inte så att forskningen alltid sitter inne med facit. Ibland har vi helt fel. Inte minst statsvetare tenderar att ibland vara överdrivet försiktiga i de begreppsliga svängarna och när det gäller hur t ex SD ska klassificeras råder en viss oenighet. Arnstad kanske har starka belägg och goda argument för sina teser. Det ska bli spännande att läsa. Men inte fan har han forskningen med sig.

42 kommentarer:

 1. Arnstad benämner sig som 'scholar of history' och förbereder enligt GP en master-uppsats i just historia. Är det kanske den forskningen han syftar på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visserligen sött att han förbereder en master-uppsats och benämner sig som "scholar of history"...men jag undrar lite om Arnstadt hade blint accepterat mig om jag benämnde mig "master of the universe" och påstod att jag höll på med att skriva en uppsats om hur jag är ballast i universum. Faktum kvarstår att jag har lika mycket vetenskaplig grund som Arnstadt i sådana benämningar och rent akademiskt ligger vi nästan på samma grund (så länge som man inte ser till riktig utbildning, då har jag ett par hundra poäng mer än Arnstadt).

   Arnstadt är en bedragare som saknar nödvändig kompetent eller utbildning för att någon med någon form av intelligens ska ta honom på allvar (vilket förklarar varför de s.k "journalisterna" kallar in honom som "expert" tillsammans med Tobias Hübinette).

   Radera
  2. (ber om ursäkt för diverse slarvfel, sitter och gör annat)

   Radera
 2. Hävdar Arnstad att hans värdering, att Norge präglas av extrem nationalism, baserar sig på forskning? Eller är det ett uttryck för hans subjektiva åsikt, som i och för sig inte behöver vara tagen ur luften?

  Mitt förslag: läs boken!

  SvaraRadera
 3. Arnstad ljuger svenska folket rakt upp i ansiktet. Han har inte ens någon examen, allt är bara en enda stor lögn. Kejsaren står naken.

  SvaraRadera
 4. Det mest uppseendeväckande är ju att han påstår att "fascismen" är särskilt stark i Norden genom de protest- och missnöjespartier som tagit sig in i parlamenten här och tror sig se att 2000-talet kan bli "fascismens" stora århundrade. Allt tycks bygga på att "fascismen" inte längre kallar sig fascistisk och tar avstånd från det som den traditionella fascismen stod för, men där det är en påstådd "ultranationalism" som visar att det ändå är fascism vi har att göra med. Mycket märkligt det hela och säkert något som våra grannländer och andra kommer att skratta åt. Det finns ju liksom verklig fascism som visat sitt fula tryne i inte minst Grekland, men då kommer en tokig svensk som fasciststämplar hejvilt och där inte minst Norden påstås vara ett verkligt fascistnäste. Stollen har fått alldeles för mycket uppmärksamhet i media för sitt pekoral och riskerar att skämma ut Sverige ordentligt.

  SvaraRadera
 5. Tack för en intressant och skarp recension.

  /SD-trollet

  SvaraRadera
 6. I Norge viftar folket med sin flagga, vilket för anti-nationella Arnstad med sin utgångspunkt i kuvade Sverige därför anses som extremt.

  SvaraRadera
 7. Fascismens (ursprung i 20-talets Italien) grundläggande karaktäristika är ett förkastande av grundläggande demokratiska principer som allmän rösträtt, parlamentarism och yttrandefrihet. En expansivt syftande våldsbejakande militarism. En auktoritär ledarkult. En korporativistisk kontroll över näringsliv / arbetskraft. Det är detta som gör fascismen till en totalitär ideologi, inte att man hyllar (och i grälla färger skönmålar) det egna folkets historia och kultur. Om nationalism = fascism som Professor Arnstad (närsomhelst..) hävdar är de flesta av jordens länder fascist-kontrollerade.

  /Benge R.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessutom, om jag förstått det hela rätt var väl Italiens nationalism riktad utåt mot andra länder. Inte den slags "inre"nationalism som SD kan sägas stå för. Och vad jag förstått fanns det inte heller rasistiska inslag i Moussolinis Italien förrän han bildade pakten med Hitler.

   Radera
 8. Migranterna, som så att säga röstar med fötterna, verkar ju inte alltför avskräckta av fascismen i norra Europa!

  SvaraRadera
 9. Det är ironiskt att Arnstad säger att ordet fascism används "slarvigt" i debatten då han om någon gör just detta. Det är ett dåligt skämt att han får sitta och bre ut sig i tv-sofforna, det bevisar bara vilken "debatt" som egentligen förs i Sverige.

  SvaraRadera
 10. Nu undrar jag bara vad som egentligen menas med att "Arnstad har skrivit ett blivande standardverk"??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl som Matthias Gardells "standardverk" om islam. Han är visserligen riktig forskare men det är något hittepåartat över honom också. Jag tror problemet bottnar i att man inte kan vara riktigt seriös som forskare om man låter sina politiska värderingar stå som utgångspunkt för forskningen.

   Radera
  2. Instämmer! Det läskiga är att man kan "trolla" bort många okritiska med lite fina titlar.

   Radera
 11. När det kommer till norsk fascism så instämmer Anita Goldman i sin recension av Arnstads bok. Typexemlet på fascism som tas upp är skidåkning. På annat håll har jag läst att bergsklättring är misstänkt fascism pga sin koppling till Junger, Alperna och att övervinna sina egna begränsningar. Att även skidåkning hör dit är nytt för mig.

  http://www.friatider.se/expressen-norsk-skidakning-fascistisk

  SvaraRadera
 12. Att Arnstad får så obegripligt mycket utrymme i medierna kommer sig av att de delar agenda. Att ljuga om akademiska meriter brukar innebära slut på karriären, men Arnstad kommer gång på gång undan med lögner och undermålig forskning.

  Han liksom Bjurwald, en annan nolla, har suttit i varenda tv-soffa, varenda radiostudio och intervjuats i varenda tidning. Vid upprepade tillfällen i DN, SvD AB, Expressen och nu under påsken genom ett tt-reportage som publicerades i alla landsortstidningar.

  Senast blev Arnstad sågad i radions Studio Ett av statsvetaren Olof Petersson för sin ”forskning” där han försöker göra Herbert Tingsten till en CIA-agent. Staffan Dopping, själv mångårig medarbetare på Studio Ett, skriver på sin blogg om programmet och är mycket kritisk till svensk journalistik av idag: ”redaktionerna intresserar sig oftare för olika uppfattningar om hur verkligheten förhåller sig än för verkligheten i sig.” och ”…det vi får höra blir en påminnelse om att journalistiken i Sverige alltför sällan har sin tyngdpunkt i saklighet och faktakontroll. I den mån fakta ifrågasätts handlar det sällan om att granska om dessa är styrkta utan saken görs gärna till föremål för ”debatt”.”

  Det är just därför Arnstad fortsätter vara mediernas favorit, fakta är av underordnad betydelse när det gemensamma målet ska nås: att tysta oliktänkande och driva SD ut ur riksdagen.

  SvaraRadera
 13. Det bekymmersamma med Arnstad är inte Arnstad (folk med egendomliga och extrema åsikter har alltid funnits) utan att svenska massmedia så troget ställer upp när de rätta orden sägs. Eftersom den tredje statsmakten nu har blivit den första så är detta djupt olyckligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gösta Oscarsson - du har alldeles rätt. Arnstad är inte problemet. Problemet är de som bjuder in honom att sitta med vid bordet!

   Radera
 14. Tack Andreas Johansson Heinö

  Tack för att du ventilerar dina åsikter i denna absurda diskussion. Debatten behöver återerövras från de extremister som just nu trampar takten, så att den kan föras på en intellektuellt ärlig nivå.

  SvaraRadera
 15. Tack för lite förnuft i debatten

  /Funtaren

  SvaraRadera
 16. Väl skrivet! Pga mobbingen mot SD så räknar väl Arnstad med att han kan komma undan med vilka dumheter som helst. Att all smutskastning o alla lögner faller i god jord.

  Men har så uppenbart fel:

  Enligt Nationalencyklopedin präglas fascism av:
  - Korprorativism (ej SD)
  - diktatur (auktoritärt styre) (ej SD)
  - nationalism

  Så Arnstad är helt ute och cyklar. Om det räcker med nationalism, skulle Norge, USA och många andra utpräglade demokratier stämplas som fasciststater.

  Arnstad har gjort sig själv till åtlöje!

  SvaraRadera
 17. Det är otroligt vilka epitet man svartmålar sverigedemokraterna med för att de står i opposition mot det multikulturella experimentet. De som kallar dem för fascister har ingen aning vad en riktig fascist är.

  SvaraRadera
 18. "Det är just därför Arnstad fortsätter vara mediernas favorit, fakta är av underordnad betydelse när det gemensamma målet ska nås: att tysta oliktänkande och driva SD ut ur riksdagen."

  Säkert, men Arnstad och svensk media medverkar ju snarare till att rehabilitera fascismen. Om fascism är liktydigt med att man "älskar sitt land" och partier som Frp är fascistiska, vad är då så farligt med att vara fascist? Arnstad verkar också se en enorm potential i t ex SD:s "fascism", så det är väl egentligen bara för SD att bortse från den vänstersekteristiska etiketteringen och tacka för att Arnstad tror att partiet har framtiden för sig.

  SvaraRadera
 19. Det finns ett virus, svårt att bota, som gör att man till slut ser fascister nästan överallt. Liknar synvillor och liknande sinnesförvrängningar. Det börjar med att man ser rasister överallt. Sedan fortsätter det bara och var det slutar, vet vi inte ännu, men det ser lite illa ut..

  Kahlman

  SvaraRadera
 20. Men har inte rasismdebatten lugnat sig lite den sista veckan? Tack vare personer som Heinö bl.a. "Näthatarna" på svenska kultursidor verkar vara ovanligt tysta. Kanske dom insett att det är kontraproduktivt, att hela tiden skjuta sig i foten?

  SvaraRadera
 21. Tack Heinö.

  När personer som Arnstad eller Katarina Mazetti, de bör nämnas i samma andetag, gör sig till tolkar för en smal kvasi-intellektuelll aggressionsrevisionism. får vi vanliga belästa akademiker en obetvinglig lust att straffrösta på SD. Om inte annat, så för att platta till alla bredmunnade grodor som anser, sin obildning till trots, att de företräder kunskap och beprövad erfarenhet.
  Det är påfallande vanligt att narcissistiska spaltmegafoner, hänvisande till någotslags vetenskap, vill göra sig till tolkar för den svenska intelligentsian, i stort sett bara representerad av Södertörns Högskola samt några folkhögskolor.
  Nu kan man förvisso hävda att det delvis är den riktiga vetenskapens eget fel. Deras profilering i systemet, är skriande bristfällig, vilket gör fältet öppet för autodidakter, som tycker det är gefundenes fressen.
  De flesta av de såkallade tyckarna, vare sig de är politiker eller byrådirektörer, saknar all kontakt med vetenskap och har gjort det till en dygd att aldrig kolla en bra historia. Vilket naturligtvis gör att vi får de beslutsfattare och samhällsyttringar vi förtjänar. Själv tackar jag min far för att jag alltid behöll mitt finska medborgarskap och mitt finska språk....Svarabiska människor med kruslimsk religion tilltalar definitivt inte mig, som riktig Finländare och ateist. Har min far sårats flera ggr för privilegiet att vara det under ww2, så har egenskapen ett egenvärde som är större än all multikulktur i världen.

  SvaraRadera
 22. Spild ikke tid på en notorisk lögner med diktator frisyre og fil.Arn eksamen. Manden tror at han har fundet den dybe tallrik og kommer ut med sina mentalt sjuka ideer i kraft er sine foräldres repotaire i de svenske medier, er det ikke renodlat fasizme?

  SvaraRadera
 23. Arnstad skulle aldrig få så mycket gratisreklam i media om han inte var utpräglat anti-SD, precis som hela gammelmedia. Deras gemensamma mål är att utplåna SD och då har inte falska meriter eller helgalna slutsatser någon betydelse alls, mannen ska ändå marknadsföras som "forskare".

  SvaraRadera
 24. Henrik Arnstad är en illitterat byfåne, som inte klarat av att ta sopig kandidatexamen i historia (däremot att ljuga om sina akademiska meriter). Det är helt absurt att vi ens sitter och bedömer hans förhållande till "forskning", och ett redan pinsamt förlags- och mediemässigt Sverige framstår som ännu mer blamant i ljuset av detta. Varför ger Norstedts ut hans gymnasiala skräpböcker? Varför gör man intervjuer med vederbörande i större dagstidningar? DN? Det är en fars.

  SvaraRadera
 25. http://hd.se/kultur/boken/2013/04/03/medelklass-pa-marsch/

  Kommentera gärna !

  SvaraRadera
 26. Här en kritisk recension:
  http://jinge.se/allmant/fascister-bar-inte-knatofs.htm

  SvaraRadera
 27. Så länge svensk media gillar det han säger spelar det ingen roll hur fel han har. Dom kommer fortsätta att bjuda in honom som "expert" istället för alla de riktiga experter som vet vad dom talar om.

  Sverige är på många sätt ett sjukt land.

  SvaraRadera
 28. Den här Arnstad verkar lida av nån slags självskadebeteende vad gäller titlar han vill tillskansa sig:
  http://www.resume.se/nyheter/dagspress/2009/05/07/dn-artikel-uppror-ur/

  SvaraRadera
 29. Men inte fan har han forskningen med sig.

  Nej. Men den svenska journalistkåren och det är den som räknas.

  SvaraRadera
 30. Här kommer lite konspirationsteori:

  Arnstad är en torped med en anti-SD agenda planerad av icke-officiella tankesmedjor
  med direkt koppling till makthavarkretsar: kan tänka med att toppar i bonnierkoncernen, ledande sjuklöverpolitiker och annat näringslivsfolk är inblandade. Reinfeldts turneer på mediaredaktionerna och "alla dörrar öppna samtidigt" för Arnstad och hans pekoraltes "SD är fascister" talar för att något är ruttet i kungariket som upplåtits åt denne Henrik.
  Arnstad är en kamikazepilot utsänd från Mordor.


  /Benge Runfalk

  SvaraRadera
 31. "Reinfeldts turneer på mediaredaktionerna och "alla dörrar öppna samtidigt" för Arnstad och hans pekoraltes "SD är fascister" talar för att något är ruttet i kungariket som upplåtits åt denne Henrik."

  Nåja, Benge. Det blir ju knappast värre än det påhopp på SD som vi såg inför valet 2006. Då beställde en statlig myndighet, Integrationsverket, en granskning av SD, vilken sedan levererades av vänsterforskare med den gemytliga slutsatsen att "nazismens rasistiska retorik präglar Sverigedemokraterna". Givetvis publicerades smörjan på DN Debatt inför valrörelsen och SD fick inte replikera, men det hela verkar ha varit lite för magstarkt även för ledarredaktionen på DN:

  "I onsdagens DN krävde Andreas Carlgren, generaldirektör för Integrationsverket, en ursäkt för att vi på ledarsidan hävdar att verket ägnar sig åt opinionsbildning. Lite dålig tajming.

  Dagen därpå publicerade DN Debatt nämligen en granskning av Sverigedemokraterna. Inget anmärkningsvärt att två forskare ägnar sig åt det. Om det inte vore för att de gjorde det på uppdrag, och med betalning, av en statlig myndighet - Integrationsverket."

  SvaraRadera
 32. Arnstad blir väl Årets Svensk.

  Det började med Refat El Sayed ...

  Maja Dacke

  SvaraRadera
 33. I HBL tycker man att Arnstad vantolkar och överdriver:

  http://hbl.fi/nyheter/2013-03-29/433816/finland-deltog-i-forintelsen

  /Micke

  SvaraRadera
 34. Nu har Arnstads pinsamma pekoral börjat uppmärksammas i Norge. Med anledning av det får Arnstad tillfälle att än en gång briljera med sina djupa kunskaper och knivskarpa analyser:

  "Han tar bland annat exemplet Sverigedemokraterna.

  - Intill för ett par år sedan var det ett öppet nazistiskt parti. Men i dag beskriver inga i den svenska debatten SD som ett parti med fascistiska influenser, säger Henrik Arnstad.

  - På liknande sätt är det med norska Fremskrittspartiet. Om det är ett populistiskt parti, som tagit till sig fascistiska influenser, eller ett fascistiskt parti med en populistisk bakgrund är svårt att avgöra, säger Henrik Arnstad."

  http://www.gp.se/kulturnoje/1.1608957-svensk-norskt-forfattargral-om-fascism

  SvaraRadera
 35. Ny artikel av Arnstad:

  http://debatt.svt.se/2013/05/04/sds-kris-ar-typisk-for-ett-fascistiskt-parti/

  Denna gång verkar han ha förläst sig på diverse Flashback-trådar, med påståenden om en konflikt mellan en "förhandlingsvillig ledning och politiskt omogna radikaler" vilket givetvis genast ges en fascistisk kontext med hänvisningar till självaste Hitler och hans utrensningar. Märkligast är förstås utmålandet av partiledningens linje om nolltolerans mot extremism som något nytt och den utlösande faktorn till den påstådda krisen för partiet (med inte minst fallande väljarstöd, trots att partiet har ett rekordstarkt opinionsstöd, om än inte lika rekordstarkt som för någon månad sedan). Alla som har minsta kunskap om SD vet att Åkesson införde nolltoleransen redan när han valdes till partiledare 2005; han lovade då att nolltolerans mot extremism skulle bli en av hans viktigaste uppgifter och ganska snart kom partiveteraner som Windeskog att uteslutas pga rasism. Det vi sett från hösten 2012 är bara ett förnyat fokus på nolltoleransen mot bakgrund av de olämpliga uttalanden som kommit från en del lokala företrädare.

  SvaraRadera