29 januari 2015

Därför har Sara Skyttedal fel

Medlemskap i en ”grundlagsfientlig organisation” ska vara kriminellt och bestraffas med fängelsedom, skriver KDU:s ordförande Sara Skyttedal i Expressen idag. Hon är inspirerad av den tyska lagstiftningen och tycks även vilja ha förbud mot att ”bilda opinion för, finansiera eller uppvisa symboler för organisationer som vill omkullkasta grundlagen”.

Demokratin kan aldrig tas för given. Det har alltid funnits, och kommer alltid att finnas, individer och grupper av individer som vill ha ett helt annat system. Varje demokratisk stat måste därför ha försvarsmekanismer. Det är bland annat av detta skäl vi har en säkerhetspolis, med befogenheter att arbeta förebyggande mot exempelvis vänster-, höger- och islamistisk extremism.

Men det finns ett par allvarliga problem med Skyttedals förslag.

För det första raderar hon ut den fundamentala skiljelinjen mellan handlingar och åsikter. Svensk demokrati är så stark att den kan rymma opinionsbildning även till förmån för icke-demokratiska system. Vi har redan idag ett förbud mot hatbrott, som innebär att det inte är fritt fram att yttra vilka vidrigheter som helst. Men varför skulle vi behöva ett förbud mot dem som med demokratiska metoder organiserar sig och opinionsbildar för ett annan samhällsmodell, exempelvis en islamistisk?

För det andra är begreppet ”grundlagsfientlig” djupt problematiskt. Ingen kommer undan gränsdragningsproblematiken, men genom att fokusera på grundlagen öppnar Skyttedal upp för en mängd svåra avvägningar. Om islamism ska förbjudas med hänvisning till grundlagen gäller det rimligen även kommunism. Slutdemonstrerat för Kommunistiska partiet i Göteborg på 1 maj med andra ord? Och om kommunism ska förbjudas gäller det rimligen också fascism. Många anser som bekant att Sverigedemokraterna är ett fascistiskt parti. Och så vidare.

För det tredje är det mycket oklart om ett förbud skulle ge önskvärda effekter. Terrorism går inte att lagstifta bort. Exakt vad blir bättre av att de som befinner sig i gråzonen kriminaliseras.

Rätten att argumentera och propagera för ett helt annat samhällssystem är en lyx, förbehållen demokratier.  Låt oss behålla den.


9 kommentarer:

 1. Är inte organisationsfrihet en del av grundlagen? Skulle Sara Skyttedal och hennes KDU-polare m.a.o. falla offer för sin egen lag?

  SvaraRadera
 2. Republikanska föreningen måtte bäva!

  SvaraRadera
 3. Andreas Johansson; Oavsett meriter av alla slag är verkligheten påtaglig. Men kanske man då inte rymmer den krassa verkligheten? Allt är inte en vetenskap. Islam är den mest uråldriga, hårdföra , kvinnoföraktande religion. Man hämmar kvinnors rättigheter till ett fritt liv. Det allra värsta är när BARN tvingas bära slöja och sjok på sina unga kroppar!

  SvaraRadera
 4. En vacker dag kommer alla att fatta misstaget. Även du Andreas Johansson Heinö. Men då är det för sent tyväär.

  SvaraRadera
 5. Tjaa - Andreas - vad ska man säga? Du har ju så många fina titlar och är så engagerad och dessutom specialist på integration - jag frågar bara varför just detta har fungerat så vansinnigt dåligt i Sverige? Har du bott och arbetat i något muslimskt land? Hur blir du behandlad i dessa länder? Hur mycket frihet har du i sådana länder? Hur ofta har dessa länder fria val? Kan du fritt uttrycka din åsikt där? Misstänker att du har inte en aning hur det fungerar i det verkliga livet - teorier och verkligheten är inte detsamma - försök att inse det!

  SvaraRadera
 6. Kort sagt skitprat!

  SvaraRadera
 7. Anders, föreslår att du tillbringar minst 6 månader boende i IS kontrollerat område. När du kommer tillbaka kan vi börja diskutera det du skrivit, dvs om du fortfarande har de åsikterna.

  SvaraRadera
 8. En ack så typisk svada från en av dessa nyttiga idioter som inte har den minsta kunskap om vad islamism innebär.
  Men som vanlig gäller att ju mindre man vet dess säkrare är man.
  I undersökning efter undersökning har det visat sig att majoriteten av muslimerna anser att staten ska underställas Allah, eller mer specifikt den lag de anser han skapat och som de kallar sharia. En konsekvens av detta är att islamister anser att de västerländska demokratierna saknar legitimitet, precis som de anser att de behöver inte följa världsliga lagar för Allah ord står över allt annat..

  SvaraRadera