15 december 2010

Herr Abdulwahab reser till Stockholm


Till det anmärkningsvärda med bomben i Stockholm hör att vi redan några dygn efter smällen vet väldigt mycket om själva händelsen. Vi vet vem gärningsmannen var. Vi vet också med stor sannolikhet vilka hans motiv var. Vi vet till och med så mycket om hans livshistoria att vi – i den mån det alls är möjligt - kan förstå eller åtminstone förklara hans agerande. Vår tolkning av händelsen underlättas förstås av att den ingalunda är unik, tvärtom följer den åtminstone ytligt sett ett mönster som upprepats många gånger tidigare, om än inte just i Sverige. 

Taimour Abdulwahab al-Abdaly var en av många yngre män på 2000-talet i Europa som kom att omfamna en radikal islamistisk ideologi vilken i slutändan drev honom till att både ta sitt eget och, lyckligtvis utan framgång, andras liv. Ungefär det är vad vi kommer att minnas av honom, när allt det andra som nu skrivs har fallit i glömska.

Mindre anmärkningsvärt är att debatten om det som har hänt lever sitt eget liv, ganska oberoende av fakta i målet. Det är samma skiljelinjer och argument som vi redan har läst många gånger tidigare, om exempelvis hedersmord och Lars Vilks. Ytterst få (någon?) säger något annat än det förväntade. I centrum står de egna världsbilderna och enskilda händelser uppförstoras eller nedvärderas främst beroende på om de bekräftar eller utmanar den egna teorin. Facts are stupid things, som Reagan sa.

Givet hur debatten har utvecklats vill jag lyfta fram tre saker.


 1. Om inte Abdulwahab är representativ för muslimer i Sverige – vilket ytterst få påstår – är inte heller svenska muslimers upplevelser relevanta för förståelsen av Abdulwahabs agerande. Han är inte en av dem och han agerar inte i deras intresse. Men denna gräns är det få som förmår upprätthålla. Jan Guillou skriver att ”problemets kärna är att vi gör ont värre, bekrigar den mest utsatta minoriteten bland Europas befolkningar” och de kristna socialdemokraternas ordförande Peter Weiderud skriver, med hänvisning till den av Abdulwahab utpekade ”grisen” Lars Vilks, ”att muslimer reagerar så starkt på denna typ av hädelse” eftersom ”man” är en ”mycket utsatt minoritet” som ”har så lite” varför risken för frustration förstärks när ”viktiga samhällsföreträdare ger sig på det man känner stolthet och identifikation med”. I Guillous och Weideruds världsbild glider talibaner och den Vilkshotande mobben i Uppsala obemärkt in i det stora kollektivet av Europas muslimer (en lika heterogen grupp som ”Europas kristna”).  Det är till och med en mindre sofistikerad bild av muslimer än den som Jimmie Åkesson ger uttryck för.
 2. Att Abdulwahab inte är representativ för muslimer betyder dock inte att islamism inte har något med saken att göra. Tvärtom: om den ideologiska och religiösa kontext i vilken Abulwahab har ingått inte är relevant för förståelsen av hans agerande kan jag inte se något sammanhang där kontextuella förklaringar i så fall kan tillåtas spela någon roll. Miljöpartiets Maria Ferm har, som så många andra, jämfört Abdulwahab med den så kallade Malmöskytten. Ferm kritiserar att de framställs olika, den svenske gärningsmannen som en enskild galning och Abdulwahab som en terrorist. Istället "måste vi se på dem, som enskilda ensamma individer i jakt på ett sammanhang de inte tillhör” skriver Ferm. Men i vilken mån de agerar ensamma är väl en empirisk fråga? Per Wirtén med flera har gjort retoriska poänger av en ”man från Tranås”. Visst, han var från Tranås. Men han var också en man från Islamic Center i Luton och från träningsläger i Jemen med en niqabbärande hustru. Vilka av dessa fakta är relevanta för förståelsen av brottet? Vart har ni tagit vägen, alla ni som hyllade Gellert Tamas analys av Lasermannen? Hur var det nu med tidsanda och politiska ledares ansvar för enskilda gärningsmäns handlingar? Varför blir strukturerna plötsligt osynliga när det för en gångs skull går en spikrak linje från ideologi till handling?
 3. Hotet om den islamistiska terrorismen bör varken överdrivas eller underskattas. Högerns alarmism är lika illa som vänsterns relativism. Det är naturligt att den som har målat in sig i ett retoriskt hörn vill att verkligheten ska se ut på ett visst sätt men vettiga analyser av radikal islamism i Europa förutsätter att vi studerar verkligheten prestigelöst. Under gårdagen cirkulerade några väl valda statistiska uppgifter runt på Twitter och Facebook (troligen med Sverker Lenas bedrövliga artikel i Dagens Nyheter som källa). Enligt den refererade statistiken från Europol skulle bara någon promille av alla terrorattacker i Europa de senaste åren varit utförda av islamister medan ”högerextrema, nationalister och separatister” utgjorde de största hoten. Detta är dock en missvisande statistik, snudd på avsiktligt vilseledande. Det är sant att separatister – framförallt i Baskien och Korsika – står för merparten av utförda terrordåd. Däremot har det väldigt lite med högerextremism att göra. Avser man använda sig av Europolstatistik blir det också direkt ohederligt att inte samtidigt referera slutsatsen i Europolrapporten: EU-länderna "continue to be exposed to a serious threat from Islamist, ethno-nationalist and separatist ... terrorism”.

31 kommentarer:

 1. Tack för detta klargörande inlägg. Jag blir så trött på alla förståsigpåare utan kunskap i bagaget. Jag blev mycket irriterad på Jan Guillous närmast demagogiska inlägg, där fick du in en härlig bredsida på honom. :)

  SvaraRadera
 2. Klokt resonerat, men jag sätter ändå ett frågetecken för logiken i första punkten. Nog måste "svenska muslimers upplevelser [kunna vara] relevanta för förståelsen av Abdulwahabs agerande" utan att han med sitt agerande för den skull är representativ för svenska muslimer?

  SvaraRadera
 3. Mycket bra analys! Det är precis så här man måste jobba: punktmarkera relativisterna genom att avslöja de logiska bristerna och inkonsekvenserna i deras (bort-)förklaringsmodeller.

  "Vart har ni tagit vägen, alla ni som hyllade Gellert Tamas analys av Lasermannen? Hur var det nu med tidsanda och politiska ledares ansvar för enskilda gärningsmäns handlingar? Varför blir strukturerna plötsligt osynliga när det för en gångs skull går en spikrak linje från ideologi till handling?"

  Det vore bra att få se det skrivet i klartext: detta är en inkonsekvens i relativiseringarna.

  Det är precis så här man ska avslöja relativisternas intellektuellt ohederliga tillvägagångssätt.

  SvaraRadera
 4. Mycket intressant, men du som verkar mycket klok, skulle du inte försöka dig på en förklaring till det furiösa försvaret för islam och muslimer.

  Tro nu inte att jag är mer främlingsfientlig än genomsnittet eller menar att vi ska slänga ut invandrarna, men islam är en religion som på många sätt kolliderar med vår syn på demokrati, jämlikhet osv.

  Rent objektivt kan man tycka att vi borde vara rätt skeptiska mot att ge islam inflytande i samhället, men nu gäller motsatsen. DO delar ut pengar muslimska män som vägrar skaka hand med kvinnor osv.
  Från statsministern till samtliga ledar- och kultursidor får muslimska frågor ett massivt stöd. En marsian som ramlade ner på jorden och läste tidningar, lyssnade på P1 och såg på TV skulle få bilden av ett enormt islam-positivt land.

  Hur kommer det här sig? Snälla?

  SvaraRadera
 5. Mycket uppfriskande och intressant läsning! Tack!

  SvaraRadera
 6. Angående den missvisande statistiken från Europol:

  Magnus Ranstorp, specialiserad på terrorism och forskare på CATS, slår effektivt hål på Europols statistik i en DN Chat:

  Så här svarar Magnus Ranstorp:

  ”Alla vänsterdebattörer har en tendens att dra fram Europol:s statistik kring terrorhotet i Europa (finns på nätet och heter TE-SAT rapporten) som bevis för att islamistiska terrorismen är överdriven. Två fel med detta: Storbritannien rapporterar inte in statistik (och de har över 235 terrordömda; de senaste 10 åren har de haft 20 planerade terrordåd (inkl. London 2005) varav 8 var riktigt allvarliga och 6 av dessa hade kopplingar till Pakistan) och statistiken visar inte avvärjda dåd (eftersom man också går in polisiärt tidigare). Denna typ av argumentation är totalt missvisande och tyvärr dras den ofta upp i debatten att det inte finns något terrorhot.”

  http://www.dn.se/nyheter/chattar/chattrum6/

  Sett till hela världen leder islamistiska terrorister stort. Sajten med det sarkastiska namnet ”The Religion of Peace” listar varenda dåd som utförs och sedan den 11 september 2001 har det skett 16 516 terrordåd i islams namn, och det ökar varje dag…

  http://www.thereligionofpeace.com/

  SvaraRadera
 7. Jag noterar att du väljer att prata om Europol-rapporten snarare än om politiska mord i Sverige. Där leder de högerextrema grupperna överlägset med över 20 mord de senaste 25 åren (lasermännen oräknade). http://bengtssonsfrestelser.blogspot.com/2010/12/lat-oss-tala-lite-om-politisk-terror.html

  SvaraRadera
 8. Mycket bra artikel. Och precis som Nils säger ovan, så skulle jag gärna se att du analyserade detta undfallande kommenterande av 'bombhändelsen'. Officiella kommentarer 1) nämner att man är 'bekymrad', 2) varnar folk för att dra felaktiga slutsatser, 3) uppmanar till tålamod, etc. Det finns något i allt detta som 'alla' tycks vara rädda att tala högt om.

  SvaraRadera
 9. "Peter Weiderud skriver: med hänvisning till den av Abdulwahab utpekade ”grisen” Lars Vilks, ”att muslimer reagerar så starkt på denna typ av hädelse” eftersom ”man” är en ”mycket utsatt minoritet” som ”har så lite”."

  Det jag reagerar på är: "en mycket utsatt minoritet som har så lite".

  Muslimer är förvisso i minoritet i EU länderna, men det är en stadigt växande minoritet, som i de flesta fall är den största minoriteten.

  Judar är t.ex. en mycket mer utsatt grupp. Det ser vi bl.a. i Malmö där hälften av judarna har evakuerat staden.

  http://www.youtube.com/watch?v=_YX7wmt3ZQ0

  För övrigt så ifrågasätter jag starkt att muslimerna ständigt både framställs som - men också själva iklär sig rollen som - offer.

  Muslimerna är i själva verket en mycket mäktig grupp i västerländska samhällen med stor politisk makt och ett rejält inflytande i våra samhällen.

  Våld; hot om våld, och påtryckningar från islamiskt håll leder ständigt till en kontinuerligt växande lista med nya eftergifter från västländerna till islam.

  Den som är intresserad av att veta vad det är för eftergifter vi gör till islam, bör besöka "Islamist Watch", där eftergifterna är kategoriserade i ämnesområden under rubriken "Creeping Dhimmitude", till höger på sidan:

  http://www.islamist-watch.org/

  Summa summarum: muslimerna är en stadigt växande grupp med ett enormt - och alldeles för stort - inflytande i samhället; och de är inte heller några offer, trots att de mer än gärna vill ikläda sig offerkoftan.

  SvaraRadera
 10. Mycket välskrivet inlägg! Men första punkten tål att diskuteras. Abdulwahab var inte representativ för muslimer i Sverige i det ögonblick han sprängde sig, men nog var han det tidigare i livet. I hans uppväxt och omgivning tycks det inte ha funnits något som skiljer sig nämnvärt från hur många andra muslimer i Sverige har det. Svenska muslimer borde därför kunna ha en hel del intressant att säga angående vad, om något, det är i den bakgrunden som gjorde Abdulwahab mottaglig för det extremistiska inflytande han senare får förmodas ha mött i Luton. Och finns det anledning att befara att andra svenska muslimer med liknande bakgrund är lika mottagliga?

  Det känns som om punkt två i princip negerar argumentet i punkt ett. Om den islamistiska kontexten är relevant, då måste väl också Abdulwahabs bakgrund som vanlig muslim i Sverige vara relevant. Varför är någon med den bakgrunden mottaglig för islamism? Finns det något Sverige kan göra för att minska den mottagligheten? Detta är en diskussion som inte bara borde tillåtas, utan som måste föras innan det går åt h-e på allvar.

  SvaraRadera
 11. Det ligger naturligtvis en del i det du säger, men det finns ett par saker som förvånar. Att självmordsbombarens hustru bär niqab stämmer inte med någon annan uppgift, vare sig i svensk eller brittisk press och när det gäller det antal aktioner som stoppats innan de utförts, bl.a då i Storbritannien så är det inte enbart islamistiska aktioner som därför inte kommit med i statistiken. Således finns det inga siffror på dessa och de kan inte tas med i spekulationerna.
  Det är inget du själv hävdar, men något du refererar till. Det är viktigt att man håller sig till fakta, oberoende vilken åsikt man nu har i ärendet

  SvaraRadera
 12. Asymmetrien i bedömningen av NyD:s och SD:s påstådda skuld till Ausonius och Mangs (ev.
  skuld ej ännu prövad rättsligt)skott och islams
  obetydelse för Abdulwahab sprängning har också slagit mig.

  Vad jag vet gick vare sig Ausonius eller Mangs i
  någon (parti)skola hos vare sig NyD eller SD för att lära sig skjuta på folk. Abdulwahab skolning
  var däremot islamistisk.

  Geller Tamas är inte bättre än en svensk McCarthyist.

  "Guilt by association" där ingen finns. "Not guilty by association" där den finns.

  SvaraRadera
 13. som en bomb från klar himmel har "die dumme" schweden fått ett plötsligt uppvaknande. tack till er alla tänkande, levande medborgare som orkar debattera o belysa denna jävulska gärning, från alla håll o vinklar. I stunder som denna är det väldigt lätt att "trigga" igång primitiva känslor. Bomba min stad, mitt på Drottninggatan,
  det är känslomässigt som att bomba world trade 2001. Vi är, vare sig vi vill eller ej, I KRIG:
  Nästa gång har vi kanske 200 offer, hur fan ska detta hanteras på bästa sätt???

  SvaraRadera
 14. Muslimsk terrorism är ett hot mot enskilda människor som måste hanteras av säkerhetspolis och andra sådana strukturer - men att vända det hela till ett hat mot muslimer i allmänhet eller ett hat mot invandrare leder i stället till att högerextrema krafter får luft under vingarna - och då förlorar vi alla det samhälle vi vill leva i - en majoritet av svenskarna vill INTE leva i en fascistisk mördarstat av högerextrem typ. Det borde vara viktigast att hantera för politiker och journalister, och det är också det de försöker göra med bättre eller sämre resultat. Ett inskränkt, våldsamt och hatfullt högersamhälle är lika vidrigt som ett extremislamistiskt våldssamhälle.

  SvaraRadera
 15. Andreas, du skriver mycket vettigt, men det du skriver är självklarheter. Du missar poänger och problem.

  Nu ska jag berätta hur det ligger till.

  Våldsverkare finns överallt, i alla kulturer. I vissa kulturer har man vant sig vid att göra våldet till en familjesak. I andra kulturer brukar man göra det i folkets, politikens, fotbollens eller gatugängets namn.

  Jag vet två områden där man har förstått detta. Det ena är nynazister, där har man länge vetat att vilsna våldsverkare rekryteras, mest för att de är vilsna våldsverkare.

  Det andra, där man börjar förstå detta till en viss del, är huliganvåld. Där har man märkt att om man tar bort fotbollen ur ekvationen så finns huliganerna ändå kvar.

  Och tar vi bort religionen ur denna debatt så finns där istället sekter och andra grupperingar.

  SvaraRadera
 16. @Stefan T: Att hustrun bar heltäckande slöja nämns exempelvis här: http://www.dailymail.co.uk/news/article-1337930/Sweden-suicide-bombers-wife-I-knew-husband-terrorist.html

  SvaraRadera
 17. Är det ok om jag snor hela texten och läser upp den i debatten i riksdagen? Kommer så klart att ge all cred till dig.

  SvaraRadera
 18. Jag har ett inlägg som svar till Hanif Bali, som förmodligen fastnat i ditt filter. Vänligen kolla upp det så Hanif får svettas lite...

  SvaraRadera
 19. @ Hanif Bali:

  Hur förklarar du att din partikamrat, muslimen Abdirisak Waberi, tycker att det är okej för en man att ha fyra fruar - medan kvinnan "naturligtvis" måste vara trogen - och att det är okej att slå sin fru?

  http://www.gp.se/nyheter/ledare/1.256844-jamstalldhet-inget-for-m

  Ska du låtsas, som din partikamrat, migrationsminister Tobias Billström, att du inte känner till Waberis egentliga värderingar?

  http://gt.expressen.se/nyheter/1.2202059/sd-attacken-i-talarstolen

  http://www.youtube.com/watch?v=wNDeeoUNvAk

  PS: SD kommer att pulverisera er under de kommande fyra åren, och det kommer att bli så utomordentligt skönt att bevittna det hela...

  SvaraRadera
 20. @AJ Heinö:

  Ignorera min tidigare kommentar, om inlägg som fastnat i filtret; jag lyckades posta mitt inlägg tillslut.

  SvaraRadera
 21. Nu blev det rörigt: Först kritiseras Guillou för att han försöker hitta samhälleliga förklaringar till att förvirrade själar tar till sådana här metoder och sedan anser du att debattörer har förbisett strukturer. Jag vet inte om jag håller med Guillou men din kritik är inkonsistent.

  SvaraRadera
 22. @Hanif: det är bara att citera hur mycket du vill!

  @YB: Kritiken på punkt ett handlar inte om att det är fel att leta strukturer utan om hur somliga selektivt definierar vilka som ingår i gruppen muslimer, beroende på hur det passar ens syfte. Ena stunden är det viktigt att hålla isär muslimer och islam, nästa stund blir Talibaner och våldsverkare en del av "dem" som vi bekämpar och som nu reagerar. Det står därför inte i motsättning till punkt två i mitt resonemang.

  SvaraRadera
 23. Svenska muslimers erfarenheter kan visst ha betydelse även fast Abdulwahab inte är representativ för muslimer i sverige. Dessutom spelar det ingen roll om aktioner i europa har varit högerextrema eller inte, siffrorna talar för sig själv ändå. Någon skrev att alla terrorbrott inte rapporteras och att därför är statestiken missvisande. Det betyder i så fall att ingen vet hur stor del av terrorn som har islamistiska förtecken.

  Hela begreppet terror har blivit urvattnat. Ordet terror hör hemma där organisationer medels urskillningslöst våld försöker få sin politiska agenda igenom. IRA, ETA och Al qaida är terrororganisationer. En kille som varit på studiebesök hos ovanstående är inte det.

  Om man ändå vill hävda att så är fallet så härleder det att något som slår ner, skjuter eller på annat sätt skadar första bästa för att det främjar ens åsikter är terrorist. Det spelar då ingen roll om det är för att man tycker väst är satan, invandrare ska ut ur landet eller att personen har ett särskilt jobb. Det betyder alla vettvillingar som har en övertygelse.

  Men det ligger ju i tiden att använda starka uttryck för att beskriva i sammanhanget ganska timida händelser. 11 sep var ett terrordåd, bomben i stockholm var inte det.

  SvaraRadera
 24. På det stora hela ett bra inlägg, Andreas. Undrar dock över följande: "Högerns alarmism är lika illa som vänsterns relativism." Vad är det för "alarmism" du reagerat över från "högern"? Och på vilket sätt skulle det vara "lika illa" som när vissa vänsterdebattörer försöker bagatellisera och bortförklara den mest extrema och dödliga terror som vi känner i vår tid (dvs jihadismen/islamismen)? Jihadisterna utmärker ju sig inte vad gäller antalet terroraktioner utan för hur blodiga och dödliga de blir när de väl lyckas. Något att tänka på för alla som hänvisar till den där Europol-rapporten. För första gången har alltså ett jihadistiskt försök till massmord skett i Sverige (och lyckligtvis misslyckats). En allvarig incident som borde mötas med samma mobilisering och motstånd från det demokratiska samhället som vi t ex sett vad gäller nynazismen. Jihadismen i Sverige startade ju heller inte med den här attacken; t ex så har ett antal svenska medborgare åkt på jihad utomlands och där gripits eller dödats/sprängt sig.

  SvaraRadera
 25. @Hanif Bali:

  Jag vill inte att du ska var lika ignorant som din partikamrat, migrationsminister Tobias Billström, så jag länkar här till den (ö)kända intervjun som din partikollega Abdirizak Waberi gav till RFSU år 2006:

  http://www.rfsu.se/sv/Sex-och-politik/Ottar/Ottar-arkivet/Ottar-2006/Ottar-nr-2-2006/Med-koranen-i-klassrummet/

  När du fått en möjlighet att läsa denna intervju, så är jag - och väldigt många med mig - intresserad av att veta om du ställer dig bakom Waberis värderingar?

  Ställer sig Moderaterna bakom Waberis värderingar om att man får slå sin fru, och att det är okej för en man att ha fyra fruar?

  Jag har all förståelse för om du är mycket upptagen med ditt arbete i riksdagen, men om du vid tillfälle har några minuter över för att besvara dessa viktiga frågor så blir jag mycket tacksam.

  Jag är övertygad om att de "grumliga" värderingar som Waberi ger uttryck för inte är något som vare sig du eller Moderaterna vill förknippas med, och därför vore det naturligtvis önskvärt om du och Moderaterna tog kraftigt avstånd från de vidriga värderingar som Waberi ger uttryck för.

  Jag ser fram emot att höra ifrån dig snart.

  PS: Om ni bjuder in Ahmed Rami till Moderaterna också, så har ni både en antisemit och en som förespråkar hustrumisshandel i samma parti. Det kallar jag progressivt som fan! ;)

  De NYA Moderaterna, minsann...

  SvaraRadera
 26. För er som inte vet:

  Ahmed Rami åtalades 1989 för hets mot judar. Och vilka var det som försvarade Ahmed Rami:

  Jan Hjärpe och Jan Guillou.

  Alltså samma nyttiga idioter som än idag plockas fram som apologeter av islam...

  Ahmed Rami dömdes till sex månaders fängelse. Tyvärr går dock Jan Hjärpe och Jan Guillou fortfarande fria...

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Ahmed_Rami

  SvaraRadera
 27. Färsk rapport om partnervåld: ”Män som hatar kvinnor”

  ”Och att det finns ett samband mellan patriarkala maktstrukturer i samhället och våld mot kvinnor innebär inte att alla attityder, som stöder dessa maktstrukturer per automatik utgör riskfaktorer för att enskilda män ska göra sig skyldiga till partnervåld. Detta är en helt ovetenskaplig sammanblandning av samhällsnivå och mellanmänsklig nivå.”

  ”Bland resultaten framgår att kvinnomisshandlare ofta har ett påtagligt behov av att känna sig som ”herre på täppan” och förknippar manlighet med auktoritet, dominans och kontroll.”

  [...]en av de mest centrala beståndsdelarna en generellt negativ kvinnosyn.

  ”Studien pekar också på att det finns stor variation mellan hur partnervåld betraktas i olika kulturella sammanhang. Klart är att våld i nära relationer är mer vanligt i miljöer där kvinnors sexuella dygd, trohet och tillgivenhet är avgörande för mäns heder.”

  SvaraRadera
 28. @ AJ Heinö:

  Den nyblivne amerikanske kongressledamoten, den karismatiske Allen West, begriper hotet från den växande radikala islamismen och formulerar det som ingen annan:

  http://www.youtube.com/watch?v=cijuUceT_ow

  SvaraRadera
 29. I en intervju från 2005 i The American Conservative säger Robert Pape följande:
  http://www.amconmag.com/article/2005/jul/18/00017/

  "The central fact is that overwhelmingly suicide-terrorist attacks are not driven by religion as much as they are by a clear strategic objective: to compel modern democracies to withdraw military forces from the territory that the terrorists view as their homeland. From Lebanon to Sri Lanka to Chechnya to Kashmir to the West Bank, every major suicide-terrorist campaign-over 95 percent of all the incidents-has had as its central objective to compel a democratic state to withdraw. /.../

  Since suicide terrorism is mainly a response to foreign occupation and not Islamic fundamentalism, the use of heavy military force to transform Muslim societies over there, if you would, is only likely to increase the number of suicide terrorists coming at us."

  Robert Pape i Foreign Policy, "It´s the occupation, stupid" Oktober 2010, med nya siffror och intressant analys
  http://www.foreignpolicy.com/articles/2010/10/18/it_s_the_occupation_stupid?page=0,3

  I Perspectives on Terrorism får "Cutting the Fuse" av Pape och James K. Feldman en hel del lovord. Men också en del kritik.
  http://www.terrorismanalysts.com/pt/index.php?option=com_rokzine&view=article&id=147&Itemid=54

  "To be sure, Pape and Feldman do mention that the Islamic rhetoric of Islamist extremist groups "functions mainly as a recruiting tool in the context of national resistance" (p. 20). However, they fail to explain the critical link between the appearance of religious tenets in radical Islamist rhetoric and the motivations of individuals that voluntary join Islamist extremist groups."

  Här kanske antropologen Scott Atran har någon poäng.

  Artikel i Foreign Policy, november 2010, "Keystone Al-Kaeda"
  http://www.foreignpolicy.com/articles/2010/11/05/keystone_al_kaeda

  "Ultimately, pundits who blithely speak of the war on terror as a clash of civilizations -- see American Enterprise Institute scholar Ayaan Hirsi Ali -- are misunderstanding the central conflict. Violent extremism is the product of people unmoored from traditions and flailing about in search of a social identity. The clash of civilizations isn't happening between West and East -- it's happening within Islam.

  In places like Pakistan, Somalia, and Yemen, the forces of globalization have shattered social and political stability. Jihadists have developed culturally savvy peer-to-peer appeals and interactions to address the Muslim world's marginalized youth; we need to do the same. Of course, this isn't how we can stop al Qaeda and company today. We still need good police and intelligence work for that. But it will be how we beat them tomorrow."

  Recension av "Talking to the enemy" i Perspectives on Terrorism
  http://www.terrorismanalysts.com/pt/index.php?option=com_rokzine&view=article&id=142&Itemid=54

  "..."Islam and religious ideology per se aren't the principal causes of suicide bombing and terror in today's world...."(p.425). What, in his view, inspires terrorists is "a thrilling experience and call to action that promises glory and esteem in the eyes of friends, and, through friends, eternal respect and remembrance in the wider world that they will never live to enjoy." "

  Scott Atrans hemsida späckad med intervjuer med honom, hans egna artiklar och studier, och artiklar om hans forskning.
  http://sitemaker.umich.edu/satran/home

  SvaraRadera
 30. Andreas, det vore som intressant om du skrev mer om Ryssland och Vitryssland eller känner du till någon forskarbloggare som skriver om dem?

  SvaraRadera
 31. Först och främst var Abdulwahab inte ensam. I vart fall en person har dömts för finansiering av terrordådet. Hur många fler var inblandade utan att det kunde bevisas?

  Sen har 97 % av alla DÖDLIGA terrordåd i väst utförts av islamister! Talar ett entydigt språk! http://super-economy.blogspot.se/2011/02/islamists-caus-overwhelming-majority-of.html

  Med tanke på det uppenbara sambandet dödlig terror och islam, så tarvar det en djupanalys. Uppenbart inget slumpmässigt samband! Koranens sura 9:29 t ex uppmanar till krig mot oss otrogna: http://www.alislam.org/quran/search2/showChapter.php?submitCh=Read+from+verse%3A&ch=9&verse=28

  SvaraRadera