23 mars 2009

Valet i Makedonien

Det officiella valresultatet från Makedonien dröjer men två konstateranden kan göras redan nu:

1. Makedonien har genomfört första valrundan utan större anmärkningar. Fungerar det lika väl om två veckor är uppmuntrande kommentarer från EU definitivt att vänta.

2. Imer Selmani lyckades inte ta sig till andra omgången men har ändå rört om rejält i de albanska valkretsarna. Med cirka 15 procent har han fått dubbelt så många röster som företrädarna för de två stora albanska partierna och han tycks dessutom ha fått en hel del röster i slavisk-dominerade områden. Möjligen kan detta utgöra ett steg på vägen mot en mer integrerad makedonisk politik (inte helt oväntat har Selmani marknadsförts som "Makedoniens Obama"). Landet är i stort behov av politiker som kan överbrygga de etniska motsättningarna. Det ska också bli spännande när resultaten kommer att se hur det har gått för Selmanis nya parti, New Democracy, i lokalvalen i nordvästra delarna av landet.

I andra omgången står det nu mellan den konservative Gjorgje Ivanov (ca 34 procent) och socialdemokraten Ljubomir Frckovski (ca 20 procent). En viktig skiljelinje dem emellan är attityden till namnkonflikten med Grekland. Ivanov förespråkar ett vidhållande vid den oförsonliga linje som Makedonien, inte helt utan framgång ska sägas, har haft hittills, medan Frckovski, precis som Selmani, gått till val på att försöka nå en kompromiss (som skulle kunna landa i ett omdöpande av landet till exempelvis "Norra Makedonien").

2 kommentarer:

  1. Hej Andreas,
    Låt mig bara först säga att jag är emot all nationalism den är en modern företeelse som gett oss 2 världskrig.
    Är själv av Makedonsk härkomst och blir så trött på rövslickeriet mot grekland. Om dom nu är så stolta över namnet varför döper grekerna inte om sig till Makedonien.Men de vet inte vilket ben dom vill stå på eller enkelt uttryckt dom vill båda ha kakan och äta den. Jag har inga problem med att de är greker och vill kalla sig för just de. Skulle du själv tycka det var roligt om danskar sa till dig att du inte får kalla dig för svensk till exempel.
    Även o mina förfäder är av slaviskt ursprung så har de blandats sig med den ursprungliga makedonska befolkningen och låt mig då påminna att den slaviska inflyttningen skedde för 1400 år sedan men fortfarande får jag inte kalla mig för makedon. Vad är din egen härkomst ifrån och varför får du kalla dig för svensk om din härkomst är yngre än 1400 år isåfall.
    BUUU för din kommentar om att Makedoner skulle vara oförsonliga det är greker som är just oförsonliga. Visste du tillexempel att makedonskregistrerade lastbilar blir attackerade i grekland och schafförer har blivit misshandlade. Vistte du att grekisk gränspolis tvingat lastbilschafförer att städa gränsstationen innan de fått tillstånd att återvända in i Makedonien. Om det är någon som har problem så är det grekerna inte vi. Jag vet vad min kulturella bakgrund är och ju mer greker pressar på desto stoltare blir jag över att jag är just Makedon och inget annat.
    MVH
    Ice Ristevski

    SvaraRadera
  2. Hej Andreas,
    Glömde tilägga att Grekland har skrivit på Genevekonventionen.
    Jag åberopar denna när jag säger att jag själv ska få besluta vad jag vill kalla mig nämligen Makedon och inget varken Gud eller Grekland har rätt att ändra på de.
    Tack för mig
    mvh
    Ice Ristevski

    SvaraRadera