22 november 2009

Presidentval i Rumänien

Idag är det första omgången i presidentvalet i Rumänien. Definitivt ett av de viktigaste och mest spännande valen i Östeuropa i år.

Rumänien hörde till de fåtal länder (Polen är ett annat exempel) i Central- och Östeuropa som i samband med demokratiseringen valde att utforma presidentämbeten med reellt politiskt inflytande. I länder som Tjeckien och Ungern är presidenterna indirekt valda med få formella befogenheter (även om följetongen med Vaclav Klaus och Lissabonfördraget visade att det går att åstadkomma en hel del även med små befogenheter).

Presidentpostens formella betydelse speglas av att det är landets tyngsta politiker som kandiderar om ämbetet. Så har det varit ända sedan 1990 då Ion Iliescu med bred marginal vann de första fria presidentvalen. Iliuescu, ledare för det som då hette Nationella Räddningsfronten och idag är Rumäniens Socialdemokratiska parti, omvaldes 1992, förlorade 1996 och återkom 2000, och kom att med presidentposten som bas dominera mycket av Rumäniens postkommunistiska politik.

2004 vann Liberaldemokraternas kandidat Traian Basescu med knapp marginal över Socialdemokraternas Adrian Nastase (som då var premiärminister). Basescu har under sin femåriga mandatperiod varit mycket aktiv och kontroversiell. De senaste månaderna har han aktivt förhindrat bildandet av en ny regering i Rumänien, genom efter regeringskrisen förra månaden vägra att nominera premiärministerkandidater som haft någon chans att vinna parlamentarisk majoritet.

Basescu har legat högst i opinionsmätningarna och kommer med all sannolikhet att ta sig till en andra valomgång. Det är fortsatt kamp mot korruption som är huvudfrågan och det är i städerna och i västra delarna av landet som han har sitt starkaste fäste.

Där väntar förmodligen Socialdemokraternas nuvarande partiledare Mircea Geoana. Socialdemokraterna är starkast i industriområdena och Geoana tycks ha försökt utnyttja den ekonomiska krisen i sin kampanj.

Trea i opinionsmätningarna ligger Liberala partiets ledare Crin Antonescu. Antonescu har lierat sig med den mycket populäre Klaus Johannis som är borgmästare i Sibiu, och garanterat att en röst på Antonescu som president också är en röst på Johannis som premiärminister.

Opinionsmätningarna visar att Basescu löper stor risk att förlora mot båda dessa i en andra omgång.

Ingen av de övriga nio kandidaterna ska kunna gå vidare, men det finns fler färgstarka profiler. Till exempel Bukarest populäre borgmästare Oprescu som ställer upp som oberoende kandidat Och så finns alltid extremnationalisten Corneliu Vadim Tudor med, Tudor som 2000 gjorde en Le Pen och tog sig till andra valomgången kommer inte upprepa det nu. Dessutom en romsk företagsledare, ledaren för Rumäniens ateistiska förbundet samt två gröna kandidater.

Vid sidan av presidentvalet arrangeras även, på Basescus initiativ en folkomröstning om en omfattande författningsändring. Basescu vill avskaffa Rumäniens tvåkammarparlament och reducera det totala antalet parlamentariker från 461 till 300. Ett centralt argument är systemets ineffektivitet (alla lagförslag måste behandlas i båda kamrarna med parallella procedurer) som, enligt kollegan Andreas Bågenholms doktorsavhandling, var en starkt bidragande orsak till att Rumäniens EU-anpassning gick långsammare (inget annat land i regionen har ett liknande system).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar