23 november 2009

Debattartikel om medborgarkurs

Jag skriver idag på Newsmill under rubriken "Medborgarkurs bör förmedla kunskap, inte åsikter". Inlägget anknyter förstås till Nyamko Sabunis förslag om en obligatorisk medborgarkurs för invandrare. Visserligen röstades förslaget ned av Folkpartiets landsmöte - med mycket liten marginal - men jag är ganska säker på att sista ordet inte är sagt.

Jag tillhör dem som gärna skulle vilja stödja ett sådant förslag - jag tycker det är bra att medborgarskapet uppvärderas och jag tycker det är rimligt att staten tar ett ansvar genom att förmedla god samhällsinformation för nykomlingar - men är tveksam så länge det även antyds att syftet är att invandrare även ska anamma svenska värderingar.

Därför argumenterar jag i artikeln för att det är bra med en medborgarkurs som förmedlar om kunskap om Sverige, men dåligt med en kurs som propagerar för specifika värderingar.

1 kommentar:

 1. Håller med dig där Andreas!
  Vad som sker i samhället nu är ett resultat av en ansvarslös integrationspolitik förd av den tidigare regeringen. För 7 år sedan när vi diskuterade frågan om just medborgarkurser i skolan så ansågs jag som "rasist" (lite och ta i kanske då jag själv är av utlänsk bakgrund) när jag stödde förslaget. Sen kan jag ju tycka att
  alla människor givetvis har rätt till sina egna åsikter och värderingar.
  Det kan ibland ta år eller några generationer men vare sig man vill det eller ej så kommer man assimileras i samhället. Men det skulle vara mycket lättare och effektivare om det fanns en verksamhet som kunde hjälpa invandrare och introducera dem till det svenska samhället.
  Nu en fråga: Vad rekommenderar du för utbildning om man är intresserad av att förbättra samhället, komma med lösningar till de problemen vi har framför oss? (socionom?, statsvetare?) Tack på förhand! :)

  SvaraRadera