26 november 2009

Väntade resultat i Rumänien

Nu har de sista rösterna räknats efter söndagens rumänska presidentval. Det blir som väntat en andra valomgång om två veckor mellan sittande presidenten Basescu och Socialdemokraternas Mircea Geoana. Basescu vann knappt men Geoana är favorit i andra omgången sedan Liberalernas Crin Antonescu (som fick 20 procent) uppmanat sina väljare att stödja Geoana. Detta sedan Geoana accepterat att nominera Klaus Johannis (populär borgmästare i Sibiu) som ny premiärminister om han vinner.

Det som är slående med resultatet från den första omgången är att den rumänska väljarkåren är väldigt orörlig. Basescus 32,4 procent motsvarar exakt Liberaldemokraternas resultat i parlamentsvalet förra hösten. Geoana fick nu 31 procent, att jämföra med 33 procent för Socialdemokraterna senast. Antonescus 20 procent ska jämföras med 19 procent för Liberalerna senast. Inte heller längre ner i listan finns några direkt oväntade resultat att rapportera.

I denna aspekt är Rumänien ett klart avvikande land i en region som annars präglas av stor väljarrörlighet och ett ständigt tillskott av nya partier och kandidater. Vad detta beror på får jag återkomma till när den artikel jag och Andreas Bågenholm nu håller på att skriva blir färdig.

Vid sidan av presidentvalet anordnades även en folkomröstning om författningsförändringar. Här gick en stor majoritet på Basescus linje: 89 procent röstade för att minska antalet parlamentariker och 78 procent för att avskaffa tvåkammarsystemet. Eftersom 51 procent deltog (54 procent i presidentvalet) är resultatet giltigt, men det krävs ytterligare en omröstning för att förändringen ska träda i kraft.

Tyvärr svärtas siffrorna ner av de anklagelser om valfusk som återigen förekom. Nu handlade det framförallt om att ett antal väljare röstade mer än en gång. OSSE:s preliminära rapport var (som vanligt) positiv, men noterade att detta var ett bekymmer.

1 kommentar:

  1. Det här kommer nog jag som central- och östeuropofil gilla! Jag kommer tillbaks och läser mer!

    SvaraRadera