5 juni 2013

Vilka partier klarar fyraprocentsspärren 2014?

SCB:s majundersökning innebar som väntat ny bränsle till diskussionen om huruvida ett eller flera partier riskerar att åka ur riksdagen i september 2014.

Hur troligt är ett sådant scenario? De senaste 25 åren har vi vant oss vid att det svenska partisystemet vidgats. Fem partier har blivit åtta. Fyra av de senaste sju valen har medfört en förändring i partisammansättningen. Fler förändringar lär rimligen följa.

Inför 2014 talar i nuläget mycket lite för att något nionde parti är på väg in. Både Piratpartiet och Feministiskt initiativ har förlorat momentum. (Jag har tidigare skrivit om varför jag tror att partierna får svårt att komma igen)

Däremot tyder opinionsundersökningarna på att åtminstone två partier, Kristdemokraterna och Centern, löper en stor risk att åka ur. I SCB-mätningen fick Centern 4,2 och KD 3,6 procent. För KD innebär det rentav att fyraprocentspärren är utanför felmarginalen.

Min gissning är att båda partierna trots allt kommer att  hänga kvar. Jag tror också att Centern är det parti som har sämst förutsättningar.

Det som talar till partiernas fördel är att det finns en tradition och en vilja inom borgerligheten att stödrösta. KD har varit i det här läget flera gånger tidigare. Allra värst var det 1994, då rösträkningen stannade på 4,07 procent. Men även 2010 hängde partiet kvar tack vare stödröster, även om marginalen blev god (5,6 procent).

Erfarenheten från tidigare valrörelser är att partier som på förhand har fyraprocentspärren inom räckhåll också klarar den. Sedan spärren infördes 1970 har fyra partier vid totalt åtta tillfällen hamnat mellan fyra och fem procent (VPK 1970, 1976 och 1991, Miljöpartiet 1998 och 2002, Folkpartiet 1998 samt då Kristdemokraterna 1991). De två gånger ett parti fått lämna riksdagen (Miljöpartiet 1991 och Ny Demokrati 1994) var partierna mer eller mindre uträknade på förhand när valrörelsen började.

KD gynnas också av en god röstvilja bland de egna sympatisörerna. SCB-undersökningen visar att drygt 88 procent av KD-väljarna från 2010 avser att rösta i valet 2014, vilket är högre än för något annat parti.

För Centern ser det lite sämre ut. Centerväljarna från 2010 är de som är näst minst benägna att rösta 2014 (78 procent, endast SD-väljarna är mer tveksamma). Centern är också det parti som har behållit minst andel av sina väljare från valet 2010 (38 procent, motsvarande siffra för KD är 47).


Men även om min gissning är såväl KD som Centern trots allt hänger kvar är det förstås enbart negativt för partierna med dåliga opinionssiffror. Det skapar desperation inom partierna, negativa mediespiraler och försvårar konstruktiv politisk idéutveckling. Långsiktigt är läget ohållbart.

7 kommentarer:

  1. Stureplanscentern och Annie Lööf har varit en katastrof för Centerpartiet.Partiets själ har varit att värna om Sverige utanför de större städerna och nu när de har försökt att bli ett hippt nyliberalt storstadsparti så har det gått åt helvete för Centerpartiet.

    SvaraRadera
  2. Det verkar som om statsvetaren Andreas Johansson Heinö, som arbetar som Senior Fellow vid den liberala tankesmedjan Timbro och som är forskare vid Göteborgs universitet och är expert på nationalism, integrationsfrågor och europeisk politik nu även muterat till någon slags vadslagningsrådgivare inför nästa val. För till vad skall man annars använda informationen i blogginlägget.

    SvaraRadera
  3. Visst, så länge KD och C ligger kring spärren lär de få hjälp av borgerliga taktikröstare att hänga kvar (det fick de i det senaste valet), om ett fortsatt regeringsinnehav är inom räckhåll. Ser det däremot dåligt ut för alliansen och siffrorna för KD och C sjunker mot 3 % så kan det vara tack och adjö. Och det får man ju som SD-sympatisör hoppas på. De små borgerliga invandringsextremistpartierna måste bort så att en dansk situation ska kunna uppstå med ett post-Fredde-M. Annars finns ju den norska situationen, men då måste SD först börja tävla om att bli största parti, och inte som nu tredje största.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kruxet nästa val är ju att det blir två partier som måste stödröstas på, så vilket skulle man ta? Risken finns ju att de flesta väljer samma och ett åker ut. Jag minns det som att antingen tog jag M eller så stödröstade jag på KD (vilket jag gjorde). Big mistake, jösses vad besviken jag blivit på alliansen. Dock vore de rödgröna några resor värre.

      Radera
  4. Glöm inte att Centern är ett parti med extremt mycket pengar.

    SvaraRadera
  5. "Kruxet nästa val är ju att det blir två partier som måste stödröstas på, så vilket skulle man ta? Risken finns ju att de flesta väljer samma och ett åker ut."

    Ser man på det senaste valet så hade både KD och C samma andel taktikröstare; kring 30 % av väljarstödet. Något som lyfte båda partierna på behörigt avstånd från spärren. Den största faran ligger i om partierna börjar tappa närkontakt med spärren och om det samtidigt ser kört ut för alliansen visavi de rödgröna. Då kan nog många borgerliga taktikröstare föredra sitt "bästa parti" (i de flesta fall säkert M) och inte riskera en "bortkastad röst" på antingen KD eller C.

    SvaraRadera
  6. Oavsett vilket så vore det bäst om både Centern och KD åkte ur Riksdagen. Dom fyller ingen funktion. Båda har fjärmat sig från sina kärnfrågor. KD är inte ens ett kristet parti.

    SvaraRadera