1 september 2009

Mer om Albanien

Så här vid terminsstarten är det mest undervisning på agendan, men jag tänkte åtminstone hinna med en liten uppdatering om utvecklingen i Albanien (jag vägrar tro annat än att det finns åtminstone någon som tycker detta är intressant!).

Demokratiska partiet kommer att bilda koalition med Socialistisk rörelse för integration (LSI) och från båda håll kommer signaler om att det ska bli ett långvarigt samarbete. Vi får väl se. LSI bildades av avhoppare från Socialistpartiet i början av 2000-talet och har nu alltså tagit steget hela vägen och allierat sig med den forna huvudmotståndaren. Det är egentligen inte särskilt anmärkningsvärt i sig, albansk politik handlar mycket om personligheter, kontakter och förmågan att utöva makt, medan ideologier och politiska idéer är av mindre relevans.

Edi Rama ser samtidigt ut att fortsätta som partiledare för Socialistpartiet, trots valförlusten. De främsta utmanarna (inklusive Malaj, som jag skrev om förra veckan) har dragit sig tillbaka och ställer sig nu bakom Rama. Socialisterna vägrar fortfarande acceptera valresultatet och hotar med att bojkotta parlamentet, som nästa vecka inleder sin höstsession. Det är inte vad Albanien behöver just nu, försiktigt uttryckt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar