16 november 2009

Regionalval i Slovakien

Supervalåret i Slovakien fortsatte i helgen med regionalval (tidigare i år har det varit president- och Europaparlamentsval och till våren blir det parlamentsval). Slovakien har åtta regioner, till vilka parlament och guvernörer utses i direkta val (guvernörerna i två omgångar, om ingen kandidat vinner majoritet i första omgången). Regionerna ansvarar framförallt för utbildning, socialpolitik och infrastruktur och förvaltar också en hel del pengar i form av EU:s strukturfonder.

Valdeltagandet stannade strax under 23 procent. Det låter lågt, men är faktiskt en ökning sedan senast (18 procent) och även högre än EUP-valet i våras (19 procent).

Partipolitiken i regionerna tycks huvudsakligen vara en spegling av den nationella nivån där det vänsterpopulistiska SMER regerar tillsammans med HZDS (som dominerade slovakisk politik under 1990-talet under ledning av Vladimir Meciar) och det nationalistiska och snudd på högerextrema SNS. Oppositionen består av två kristdemokratiska partier och partier som representerar den ungerska minoriteten.

Blockpolitiken förefaller praktiseras i de flesta av regionerna, undantaget Nitra, där de "etniskt slovakiska" partierna bildat en stor koalition som håller de ungerska partierna utanför makten, och Kosice, där vänsterblocket stöds av ett ungerskt parti. I huvudstaden Bratislava vann oppositionspartierna en knapp majoritet i regionparlamentet men det blir en andra valomgång i guvernörsvalet mellan vänster- och högerkandidaterna. I övrigt tycks vänsterpartierna ha nått störst framgångar.

Viss uppmärksamhet har ägnats att det högerextrema och tidvis förbjudna partiet Slovenska Pospolitost (ungefär "Slovakiska gemenskapen" om jag fattat rätt) kom på fjärde plats i Banska Bystrica.

Kort om två ytterligare val:

I Albanien var det fyllnadsval till borgmästarposten i fem kommuner. Socialistpartiet (PS) bojkottade valen, varför regerande Demokratiska partiets kandidater vann samtliga fem val. Samtidigt börjar det uppträda sprickor i PS:s nationella parlamentsbojkott: fem parlamentsledamöter avbröt i veckan på egen hand bojkotten (och EU har under senaste månaderna otaliga gånger upprepat sitt budskap att partierna måste börja samarbeta och PS avbryta sin bojkott).

I Bulgarien var det borgmästarval i Sofia. Stadens förre borgmästare Boyko Borisov blev ju premiärminister i somras sedan det nybildade GERB-partiet vunnit parlamentsvalen. 23 procent röstade fram landets utbildningsminister Yordanka Fanduova, också från GERB.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar