16 november 2012

Sverigedemokraterna efter krisen: en sammanfattande analys

Jag har under de senaste dygnen kommenterat utvecklingen kring Sverigedemokraterna i ett antal olika medier. Här ett försök att sammanfatta mitt budskap:

1. För de flesta väljare förändrar inte bilderna från Kungsgatan deras bild av SD. För den stora grupp väljare som redan ogillar SD har bilden av ett rasistiskt parti bekräftats. Många övertygade SD-sympatisörer har snarare fått bekräftat bilden av ett medieetablissemang som behandlar SD orättvist. Detta är väljare med ett lågt förtroende för media och en hög tolerans för uttryck som "blatte".

2. Däremot kan de som under de senaste åren blivit mer positiva till SD påverkas. Det är väljare som är kritiska till invandringspolitiken men som inte vill rösta på ett rasistiskt parti. Det är dessa väljare SD vill vinna med sin nolltoleranspolicy mot rasism. Det är samtidigt denna grupp som de andra partierna försöker övertala genom att hävda att SD:s "sanna ansikte" nu har avslöjats.

3. SD är i grunden ett parti som bärs fram av ideér och politiskt missnöje snarare än individer eller medial image. Det är invandringspolitiken som lockar väljare, inte personer som Erik Almqvist eller Kent Ekeroth. Men inte ens SD klarar sig utan kompetent folk. I den meningen är åtminstone förlusten av Almqvist mycket tung.

4. SD har under de senaste åren försökt att bredda sin politik. Den enskilt viktigaste frågan vid sidan av invandringen är frågor som rör lag och ordning. Markus Uvell visade i en analys tidigare i höstas att inte minst många fd Moderatväljare lockats till SD pga denna fråga. På längre sikt är det därför minst lika skadligt ur förtroendesynpunkt att partiets ledande företrädare - inklusive den rättspolitiske talespersonen - bevisligen betett sig som huliganer. Det kommer, försiktigt uttryck, försvåra partiets möjligheter att uttala sig med trovärdighet i den fråga som på sikt skulle kunna bli lila central för SD som invandringen.

5. Krisen utgör en allvarlig prövning för Jimmie Åkessons ledarskap. Han har under de inledande dagarna hanterat situationen väl, men det är för tidigt att ge ett slutomdöme. Många tolkar SDU-ordföranden Gustav Kasselstrands utspel på DN Debatt, där han kritiserar Åkesson och försvarar Erik Almqvist, som ett sätt att flytta fram positionerna i en intern maktkamp. Så är det också sannolikt. Men det är inte alls säkert att utfallet blir det avsedda. De flesta av partiets medlemmar inser att Åkessons ledarskap varit helt avgörande för att partiet. Om Åkesson håller ut och överlever drevet kan krisen tvärtom visa sig ha stärkt hans ställning.

6. SD rymmer motsättningar om allt från ideologi och sakpolitik till maktutövning och rent personliga konflikter. Detta är inget konstigt utan så ser vardagen ut inom alla partier. Det är först när det utvecklas fraktioner som står emot varandra i öppen strid som det blir allvarligt. Så som nyligen inträffat inom KD och tidigare inom Vänsterpartiet. Det har inte små partier råd med. Men inget tyder på att SD redan skulle stå inför en sådan situation.

7. Många har i dagarna gjort jämförelser med Ny Demokrati. Det kan man göra, men då måste skillnaderna betonas. NyD saknade ideologi, saknade lokal förankring, inrymde redan från starten spänningar i partiledningen, hade ledare som saknade tålamod när vinden vände, var helt beroende av medial uppmärksamhet och föll samman inte enbart pga eget misslyckande utan också pga en djup ekonomisk kris i Sverige som kraftigt minskade efterfrågan på populism. I alla dessa avseenden har SD annorlunda, och mer gynnsamma, förutsättningar.

8. Om SD, mot förmodan, skulle rasa samman eller splittras, kommer det fortfarande att finnas kvar en efterfrågan på ett parti som vill minska invandringen till Sverige. Den invandringskritiska opinionen har varit stark så länge den har undersökts och det är den som har möjliggjort SD:s framväxt. Inte tvärtom.

24 kommentarer:

  1. Jag tycker du missar problematiken med att få tag i kompetent folk till partiledningen. Vilken vettig människa vill sätta sig i samma rum som dessa huliganer? Hoppet mellan rasistparti och något annat har bara inletts, händelserna visar hur långt det är kvar för SD. Det är motsägelsefullt, sparkar de inte galningarna kommer ingen klok person satsa sitt anseende på en politisk karriär i SD, sparkar de galningarna tappar de sina partiarbetare och kärnväljare, pga bristande social representativitet.

    SvaraRadera
  2. "[ny demokrati] föll samman inte enbart pga eget misslyckande utan också pga en djup ekonomisk kris i Sverige som kraftigt minskade efterfrågan på populism."

    Det var en mycket intressant och överraskande iakttagelse. Annars brukar man ju säga att populism och ekonomisk kris går hand i hand: "så fort krubban är tom bits hästarna".

    Du säger alltså tvärtom än vad "experter" har sagt de senaste tjugo åren. Det skulle vara intressant om du vidareutvecklade och gav stöd åt denna din åsikt att populism minskar vid ekonomisk försämring.

    Personligen tycker jag annars att du gjort en bra analys av SDs situation. Den är mer intelligent än de flesta jag sett hittills.

    SvaraRadera
  3. Bra analys. Vill tillägga ett par saker, tycker du missar 3:an helt.

    1. Vardagsmat.
    Har jobbat flera år kväll/natt i anslutning till krogarna och kan tyvärr säga att det här är vardagsmat. Sällan handgripligheter. Men att högljutt förolämpa folk, röra sig i deras "personal space" och att slå på/slå sönder saker. Det sista hände inte, men det var på väg, anar jag efter incidenten med metallrören.
    Men även om det är vardagsmat, så förväntar jag mig mer av riksdagsmän oavsett parti. Särskilt som...

    2. Det sekundära trovärdvärdighetsproblemet.
    Har snuddats vid i många media. Hur kan ett parti som vill profilera sig mot våld ha så många arga unga män i partiet? Som är ute och röjer på stan och inte backar vid konflikter. Det blir ju problem direkt. Noll trovärdighet.

    3. Martyrskapet.
    Sverigedemokraterna spelar mycket på sitt martyrskap. De blir angripna, säger de. Nu visar det sig att det inte är sant. Finns det fler fall? Kan bli trovärdighetsproblem om de säger sig blivit angripna. Skall vi tro på dem nästa gång?
    Och för Almqvist personligen? Han har väl varit ute på stan och röjt flera gånger och dessutom förolämpat en reporter på film? Har expressen fler filmer? Kan bli spännande.

    4. Rehabilitering.
    Socialdemokraterna hade ju ett liknande fall där Anna Sjödin bråkade med en ordningsvakt och förolämpade honom. Hon försvann ur rampljuset, men fick senare ett jobb inom rörelsen. Hon blev aldrig någon Anna Lindh, med spikrak karriär, men hon blev inte heller utstött. SD saknar maktbas i form av sådana här reträttpositioner (tror jag), så vad händer nu med de tre?

    SvaraRadera
  4. Nu ska jag visa hur dålig Andreas Johansson Heinö analys är:

    "SD är i grunden ett parti som bärs fram av ideér och politiskt missnöje..."
    Säg det parti som inte bärs fram av politiskt missnöje som är i opposition? Verkligen djup analys.

    "SD rymmer motsättningar om allt från ideologi och sakpolitik till maktutövning..."
    Det gör alla partier. Om det är nått parti som gör det är det MP. Föreslår vårdpengs-storlek efter etnicitet, fast de hävdar att de är emot rasism:
    http://goo.gl/xJTjS

    Bara för att ta några exempel.

    SvaraRadera
  5. Media och etablissemanget är inne på en farlig väg när de försöker krossa Sverigedemokraterna.

    Om de Sverigedemokraterna krossas kommer många att gå mot rasistiska rörelser och partier.
    Eller kanske t.o.m. ägna sig åt vad Lars Ohly kallar "utomparlamenatariska metoder".

    Jimmie Åkesson gör sitt allra bästa för att ta bort den rasistiska stämpel som etablissemanget har kletat på partiet.
    Han offrar t.o.m. sina gamla vänner för att visa att Sverigedemokraterna inte ägnar sig åt vänskapskorruption och svågerpolitik.

    Så länge övriga partier blundar för det utbredda asylmissbruket så behövs Sverigedemokraterna som motvikt.
    Först när kostnader och konsekvenser för detta kan diskuteras öppet och förutsättningslöst kan vi tala om demokrati i Sverige.

    SvaraRadera
  6. "Men inte ens SD klarar sig utan kompetent folk. I den meningen är åtminstone förlusten av Almqvist mycket tung."

    Hur kompetent är man när man gång på gång avslöjas i media med minst sagt bristande omdöme? Hursomhelst är han fortfarande kvar i partiet så de har inte "förlorat" honom ännu.

    "På längre sikt är det därför minst lika skadligt ur förtroendesynpunkt att partiets ledande företrädare - inklusive den rättspolitiske talespersonen - bevisligen betett sig som huliganer."

    Har de? Genom att en kort stund plocka upp tillhyggen att försvara sig med? Det hade ju varit en annan sak om de gått lös på folk med tillhyggena... Nej, snacka om överreaktioner med anklagelser om "rasism, sexism och huliganism". Vad det handlar om är ett patetiskt fyllebråk där Almqvist beter sig som ett svin och använder nedsättande tillmälen och provokationer. Det blir bara patetiskt när partiets motståndare försöker använda det som ett uttryck för partiets officiella politik. Ta bara när han och Ismail står och gormar om vem som har rätt till Sverige.

    "Om Åkesson håller ut och överlever drevet kan krisen tvärtom visa sig ha stärkt hans ställning."

    Det är ju inte mot honom drevet riktas. Då var det betydligt värre efter Kaliber-infiltrationen där han fick sitta i TV och be om ursäkt för sitt beteende.

    "Om SD, mot förmodan, skulle rasa samman eller splittras, kommer det fortfarande att finnas kvar en efterfrågan på ett parti som vill minska invandringen till Sverige."

    Visst, men det lär inte hända. SD:s organisation nu är stabilare än någonsin tidigare och motsättningar verkar hanteras på ett mer moget sätt nu. Den allvarligaste sprickan verkar ha uppstått mellan SD och SDU, men den kommer knappast att leda till partiets undergång.

    SvaraRadera
  7. "Sverigedemokraterna spelar mycket på sitt martyrskap. De blir angripna, säger de. Nu visar det sig att det inte är sant. Finns det fler fall? Kan bli trovärdighetsproblem om de säger sig blivit angripna. Skall vi tro på dem nästa gång?"

    Vad jag vet säger de att de kände sig hotade. Och vad menar du med att SD "spelar mycket på sitt martyrskap"? Det är väl känt att SD är mer utsatt för hot och skadegörelse än andra partier:

    "Enligt både Säpo och polisen är Sverigedemokraterna utsatta för fler hot än andra partier. Flera SD-politiker har lämnat politiken efter hot."

    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sd-politiker-mest-utsatta_2697699.svd

    Är den här allvarliga situationen något de bara ska finna sig i och inte påtala?

    SvaraRadera
  8. Tycker att det är en bra analys. Så har vi oss som inte är SD-väljare men varje dag hoppas att de andra partierna ska ta an problemet med att så många människor ska belasta ett välfärdssystem som är beroende av att alla har ett arbete och kan betala skatt. Eftersom inga andra partier tar frågan på allvar (utan tvärt om) sitter vi och hoppas att SD får mer sympatisörer och att det ska tvinga resten till insikt. Detta kanske är en naiv tanke.....

    Ned Newman

    SvaraRadera
  9. Jag får tacka Andreas för en i vanlig ordning nykter analys.

    SvaraRadera
  10. Lars, precis, de är inte särskilt kompetenta... Problemet är att de är de *mest* kompetenta; de andra är värre.

    SvaraRadera
  11. "Lars, precis, de är inte särskilt kompetenta... Problemet är att de är de *mest* kompetenta; de andra är värre."

    Visst är rekrytering av kompetenta och dugliga företrädare SD:s största utmaning, särskilt på kommunal nivå, men nog tror jag att ett och annat namn längre ner på riksdagslistan hade kunnat göra ett minst lika bra jobb som Almqvist. Det blir en viktig läropeng för SD att ta det lite lugnt med de "unga, arga männen" framöver.

    SvaraRadera
  12. Bra inlägg som vanligt, men jag skulle bara vilja påpeka en detalj. I punkt 2 skriver du: "Det är samtidigt denna grupp som de andra partierna försöker övertala genom att hävda att SD:s "sanna ansikte" nu har avslöjats."
    Jag skulle vilja påstå att det snarare är medierna som försöker övertala dessa väljare. Möjligtvis har jag missat uttalanden från andra partier under veckan, men i så fall har de hamnat i skymundan av mediernas avståndstagande.

    SvaraRadera
  13. "På längre sikt är det därför minst lika skadligt ur förtroendesynpunkt att partiets ledande företrädare - inklusive den rättspolitiske talespersonen - bevisligen betett sig som huliganer."

    På exakt vilket sätt har Ekeroth betett sig som en huligan? Genom att en kort stund gå omkring med ett stort metallrör i handen?

    Nej, hela det här är ju löjligt överdrivet. Almqvist betedde sig olämpligt, absolut, men förtjänar i mina ögon inte mer än en utskällning för den saken.

    Jag rekommenderar nedanstående för den som är mer intresserad av att förstå än av att döma:

    http://kulturkrig.blogspot.se/2012/11/ja-det-ar-en-skandal.html

    SvaraRadera
  14. De som ser sverigedemokraterna som ett samhällsproblem och tror att problemen försvinner om man får bort sverigedemokraterna missar poängen. Sverigedemokraterna är inte ett problem. De har uppstått på grund av ett samhällsproblem och fast sverigedemokraterna skulle försvinna så blir problemen kvar.

    Hela samhället har försämrats på grund av de senaste decenniers invandring. Kriminaliteten har ökat, skolprestationer sjunker, det bildas ghetton och samhället splittras i takt med att det sociala kittet löses upp. Livskvaliteten för många sjunker och allt tyder på att dessa problem blir värre i framtiden.

    Människor känner sig otrygga och behöver ett sätt att ge uttryck för deras missnöje. Även utan Sverigedemokraterna kommer människors otrygghet och missnöje att ta uttryck på ett sätt eller ett annat. Sverigedemokraterna är åtminstone en säkerhetsventil och utan dem så vet man inte vad som kommer att hända.

    SvaraRadera
  15. "Det Expressen "avslöjar" om SD idag är en fullt logisk ståndpunkt givet partiets ideologi."

    Det är hög tid att byta namn på blaskan till "SD-nytt" eller något liknande. De bedriver nu en "journalistik" som får självaste Expo-gänget att framstå som balanserat och seriöst.

    SvaraRadera
  16. Förresten, är det inte Expressen som borde utredas för hets mot folkgrupp? Det är ju de som spridit filmen och det är just det som kan vara brottsligt enligt lagen. Nu är väl dock sannolikheten för åtal och fällande dom lika med noll. I annat fall har ju ribban för brottet sänkts med några mil och den ursprungliga avsikten med lagstiftningen förvandlats till något man aldrig trodde skulle bli aktuellt från början.

    SvaraRadera
  17. I Schweiz röstar 25-30% på Schweizerische Volkspartei, som lockar väljare från både arbetar-, medel- och överklasserna. Det kan lika gärna hända här, även om det knappast är någon slump att SVP har lyckats bättre än SD. Det finns potential till ovanstående siffror men av olika skäl kan det vara knepigt att få drygt var fjärde väljare att lägga sin röst på SD. Trovärdigheten brister när sånt här uppdagas, och merparten av etablissemangets företrädare motarbetar SD (det är ett annat åsiktsklimat och sociokulturellt klimat i Schweiz, trots de stora likheterna i andra avseenden, och SD har ingen Christoph Blocher). Motvinden kan visa sig vara för stark för att SD ska kunna röra sig särskilt mycket framåt.

    Samtidigt finns det både teoretisk och empirisk forskning som påvisar de mångfacetterade problem som uppstår i massmigrationens tidevarv och kölvatten - konfliktmässiga, fiskala, kriminal-, bostads-, arbetsmarknadspolitiska etc - kan komma att intensifieras. Medias uppfostrings- och indoktrineringskampanjer kan stå sig slätt för många när problemen konvergerar. Framtiden är oviss. May we live in interesting times.

    http://swedishdissident.blogspot.se/2012/10/mangkulturkritisk-laslista.html

    SvaraRadera
  18. "Motvinden kan visa sig vara för stark för att SD ska kunna röra sig särskilt mycket framåt."

    Lite märkligt att börja tala om det när partiet åtnjuter sitt starkaste opinionsstöd någonsin. För inte så länge sedan var SD ett marginaliserat promilleparti i politikens absoluta utkanter, där kufar svamlade om Karl XII och barkbröd. Det de gjort under det senaste decenniet är imponerande, särskilt sedan Åkesson tog över. Motvinden är inte heller lika stark som tidigare. Det vet alla som varit med lite och det sitter ju extremvänstern och gråter över i media.

    SvaraRadera
  19. Lars: Ja, fast motvinden påvisar enbart att de blir motarbetade och tappar potentiella väljare, åtminstone under en period. Det innebär inte att det inte går att ta sig framåt ändå, och mitt i allt detta kan fler sympatiröster vinnas (särskilt om det sker samtidigt som andra problem inträffar). Faktum är att inget riksdagsparti har direkt medvind nu, men de sju rumsrena partierna blir åtminstone inte motarbetade av etablissemangsföreträdare.

    SvaraRadera
  20. Det tråkiga med denna situation är att debatten nu, att döma av mediebevakningen, flyttar flera steg bakåt. Istället för att diskutera Sverigedemokraternas politik och dess innehåll diskuteras nu istället politikens former och partiets företrädare. Mer fokus bör ligga på det politiska innehållet. Där är SD svaga och saknar, såvitt känt, ett positivt program för förbättrad integration eller assimilation. Det är med stopp för fläskkött och hemspråksundervisning i skolan på den fronten, vilket ju är föga kreativt.

    Fokus har nu flyttas från de problem med bristande integration/assimiliation som faktiskt existerar till att istället handla om hur svinaktigt ett antal toppolitiker i SD betett sig. Det är synd på en viktig debatt.

    Själv har jag länge tänkt att en partisprängning eller etablerandet av ett helt nytt parti är nödvändigt för att fokus ska komma på sakfrågorna istället för på form- och personfrågor. En spricka finns uppenbart i Sverigedemokraterna mellan hårdnackade nationalister/traditionalister och en mer socialkonservativ falang av förnyare. Erik Almqvist och Kent Ekeroth tillhörde förnyarfalangen men uppträdde ändå på ett dåligt sätt. Dock tror jag att det finns personer inom Sverigedemokraterna som i princip är av samma åsikt i invandringsfrågan som mer mörkblått konservativa inom moderaterna. För dessa personer står det uppenbara samhällsmisslyckande som är svensk invandringspolitik och kostnaderna för detta misslyckande i fokus.

    För att vi ska slippa dessa person- och formdebatter och för att fokus ska sättas på själva sakfrågorna krävs nog att ett nytt parti befriat utan SD:s historiska bagage bildas. Det behövs ett seriöst parti som driver linjen om en restriktiv invandringspolitik på den grunden att Sverige inte förmår hantera de invandringsvolymer vi idag har. Sakligt sett kan det som jag ser det inte anses vara rasistiskt att säga att Sverige ändrar våra mottagningsvolymer till de som råder i Storbrittanien (i förhållande till innevånarantalet då). Det skulle innebära en minskning av invandringen med, vad jag förstår, 70-80%. Om rätt person, exempelvis en topp inom M eller S, förde fram detta som en politisk handlingsriktning skulle vi förhoppningsvi slippa person- och formdebatten för en debatt i sak.

    Det vore uppfriskande!



    SvaraRadera
  21. "Där är SD svaga och saknar, såvitt känt, ett positivt program för förbättrad integration eller assimilation."

    Jaså? De har ju den absolut bästa politiken på området och får ett allt starkare folkligt stöd för den. Inget annat parti kommer i närheten av SD där.

    "För att vi ska slippa dessa person- och formdebatter och för att fokus ska sättas på själva sakfrågorna krävs nog att ett nytt parti befriat utan SD:s historiska bagage bildas."

    Ja, det där har man ju hört förr. Oerhört naivt att tro att du skulle få en bättre situation med ett sådant parti, vilka som nu skulle ha modet att bilda ett sådant parti och sedan kunna etablera sig och bli kända. Precis samma anklagelser och skuld genom sammankoppling skulle drabba det partiet. Tro inget annat. Vårt medie- och politikeretablissemang går inte att jämföra med något annat lands i de här frågorna. Tiden är knapp nu så det går inte att hänga upp sig på "SD:s historiska bagage" och personskandaler (som aldrig brukar ha någon större effekt), särskilt inte när de håller på att bli Sveriges tredje största parti. De är av allt att döma "Sveriges sista hopp", i alla fall för oss som vill ha kvar ett Sverige vi kan känna igen oss i.

    SvaraRadera
  22. Tillägg:

    Jag vill också säga att om man ska ställa en diagnos på debattklimatet i invandringsfrågan i Sverige så måste den bli: hysteri. Både försvararna av och motståndarna till den bedrivna politiken har ett högt uppskruvat tonläge. Förkastelsedomar kastas över alla kritiker av invandringen och dessa kritiker svarar med eskatologiska utgjutleser över att undergången för Sverige är nära förestående.

    Detta hysteriska debattklimat föder en massa onödiga antipatier och leder människor in i extremismen. När man slår väldigt tunga bojor kring tankens frihet i en viss fråga skapar man människor utan något som helst förtroende för medier, etablerade politiker och myndigheter. Detta är precis vad som skett i Sverige i invandringsfrågan. Tyvärr verkar inte makthavare inom politik och medier förstå detta.

    SvaraRadera
  23. Kallas för "halmdockor" anonym ;)

    SvaraRadera