8 april 2009

Bisarr debatt om Sverigedemokraterna

Debatten om Sverigedemokraterna blir alltmer bisarr.

Gårdagens Debatt fortsatte med samma taktik som Kaliber: skjut lösa bollar rakt på målvakten.

Genom fokuseringen på Palme-visan fick Jimmie Åkesson chansen att visa upp sig som en av Sveriges just nu absolut skickligaste politiker när det gäller att be om ursäkt för egna och ta avstånd från andras misstag.

Dessutom lyckades han tillsammans med partisekreteraren Björn Söder kontra över bollen till en mycket mer spännande planhalva: vilken av dagens ministrar har också sjungit sången och var den verkligen vanligt förekommande på Muf-fester förr i tiden? Man förmodar att Ibrahim Baylan satt hemma och antecknade flitigt.

En enda gång under programmet blottades en lucka i det Sverigedemokratiska försvaret: när Björn Söder skulle förklara varför partiet inte tycker moskéer hör hemma i Sverige. Egentligen borde det inte vara så svårt (i opinionen är det fler som är negativa än positiva till moskéer) men Sverigedemokraterna har fortfarande förvånansvärt svårt att artikulera tydliga motiveringar till sina ställningstaganden.

Vågar man hoppas att Kalibers misslyckande nu öppnar vägen för lite hederlig kritisk granskning av Sverigedemokraternas politiska förslag, efter samma kriterier som andra partier granskas?

2 kommentarer:

 1. En intressant uppgift skulle vara att försöka räkna på vad sverigedemokraternas vallöften från riksdagsvalet 2006 egentligen kostar.

  Alla andra partier avkrävs besked om full finansiering för politiska förslag som leder till ökade utgifter. Här är ett utmärkt exempel på att SD inte granskas på samma sätt som riksdagspartierna. Någon som har tid?

  SDs vallöften finns i valmanifestet för 2006: http://www.sverigedemokraterna.net/val2006_parti_val_2006.php?action=fullnews&id=3

  SvaraRadera
 2. Studerade nyligen deras europaprogram och det är makalöst hur förskjutet fokus är från relevanta saker (som just ett ordentligt europaprogram) till helt menlösa floskelattacker som faller platt. De kan inget annat än vinna på den oseriösa kritiken, om inget annat ökar deras anti-etablissemangscred för varje dag.

  /Adam

  SvaraRadera