7 juni 2009

EUP-valet i Central- och Östeuropa

Några snabba och osystematiska iakttagelser till de valresultat som strömmar in:

I Ungern vinner oppositionen en jordskredsseger. Det konservativa partiet Fidesz får över 56 procent. Det nya högerextrema partiet Jobbik vinner nästan 15 procent och blir tredje största parti, vilket måste beskrivas som en stor framgång.

Libertas misslyckas över hela Europa. 4,8 procent i Lettland ser ut att vara det näst bästa resultatet i hela Europa, efter Frankrike. En rimlig gissning är att detta är tack vare att partiets förstanamn i Lettland var den tidigare premiärministern

Libertas är annars ett av hela 11 partier som får över 4 procent i Lettland, i ett av de absolut mest fragmentariska partisystemen i hela Europa. New Era, som gjorde comeback i regeringen efter regeringskrisen i våras, har inte fått något nytt stöd från väljarna, utan stannar på 7 procent.

I Bulgarien är EUP-valet intressant, även som genrep inför parlamentsvalet senare i sommar. Som väntat har GERB-partiet (center-höger, antikorruption), försvarat sin seger från valet 2007. Då var partiet helt nybildat, men nyhetens behag tycks alltså inte ha lagt sig, och GERB förblir favoriter inför parlamentsvalet. Men intressant är också några siffror längre ner. Kung Simeons parti NSDV (center-höger), som 2001 vann parlamentsvalen med över 40 procent, men sedan fallit kraftigt och i opinionsundersökningar verkat vara på väg att bli helt utraderat, får nu 8 procent vilket tyder på en viss återhämtning och överlevnadsförmåga. ytterligare ett nytt parti ser ut att komma in, nämligen LIDER-partiet (center-höger) som hamnar kring 5 procent.

I Rumänien upprepas dödläget från senaste parlamentsvalet, med 30 procent vardera för det dominerande center-vänster och center-högerpartiet. Noterbart är också att Elena Basescu, ung fotomodell och dotter till sittande presidenten, som kandiderat som självständig kandidat, får 3,5 procent vilket förmodligen räcker till ett mandat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar