29 september 2009

Kris i Makedonien?

Det är inte varje dag som Makedonien uppmärksammas i internationell press. Och när det väl sker är det naturligtvis inga goda nyheter det handlar om.

Den här gången gäller det en av den nationella konst- och vetenskapsakademin nyutgiven encyklopedi, som väckt protester från albanska politiker i landet. I encyklopedin beskrivs albaner som historiska "bosättare" i regionen, albaner benämns med det pejorativt klingande "shiptari" och partiledaren för det största albanska partiet i landet, DUI:s Ali Ahmeti, påstås vara en "förmodad krigsförbrytare".

Samtliga albanska partier har nu ställt sig bakom en stor demonstration på torsdag och DUI, som ingår som näst största parti i regeringskoalitionen, hotar med att hoppa av regeringen. Man har även fått uppbackning från bland annat USA:s ambassadör i Skopje, vid sidan av exempelvis regeringschefer i Albanien och Kosovo.

Detta är, naturligtvis, inte vad Makedonien behöver. Det har bara gått åtta år sedan krisen 2001, och symbolpolitiska frågor har sedan tidigare visat sig ha en mycket stor sprängkraft. Ökad polarisering mellan makedonska och albanska grupper, både på elit- och gräsrotsnivå, är precis vad man måste motverka, för att möjliggöra en demokratisk utveckling. För omvärlden, och det EU man gemensamt strävar efter bli medlemmar i, befästs bilden av ett land som är oförmöget att reformeras.

Nu gäller det att den aviserade demonstrationen sker fredligt. Oddsen är inte jättegoda. Organisatörerna har redan avsagt sig ansvaret för vad demonstrationerna gör, och från grannlandet Albanien kommer moralisk uppbackning; förre premiärministern Pandeli Majko sa nyligen att albanerna i Makedonien "har Guds rätt att bränna den makedonska flaggan i hjärtat av Skopje".

Vill det sig illa blir det både regeringskris och urartade demonstrationer. Ska det undvikas krävs
ansvarsfullt ledarskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar