1 oktober 2009

Regeringskris - men inte i Makedonien

I tisdags skrev jag om en annalkande regeringskris i Makedonien, på grund av protesterna mot vetenskapsakademins encyklopedi. För stunden tycks det omedelbara hotet vara avvärjt, sedan regeringspartiernas ledare träffats och uppslagsverket dragits in för att korrigeras. Trots detta kommer det under dagen hållas demonstrationer (och mot-demonstrationer) i Skopje, med mycket stort pådrag, men det tycks finnas en politisk beredskap och vilja att inte låta detta urarta. Albanska ledare har exempelvis fördömt händelsen i början på veckan då den makedonska flaggan brändes vid en fotbollsmatch i Kosovo.

Istället blev det i Rumänien som höstens första östeuropeiska regering sprack. Socialdemokraterna (PSD) har regerat tillsammans med det liberaldemokratiska partiet (PD-L) i en koalition, skapad mer av nödvändighet än glädje. När så premiärministern Emil Boc (PD-L) beslutade att avskeda den socialdemokratiska inrikesministern Dan Nica, valde samtliga socialdemokrater att lämna regeringen.

Senare i höst är det presidentval i Rumänien där PSD:s partiledare Mircea Geoana är främste utmanare till sittande liberaldemokratiske presidenten Traian Basescu. Ur den aspekten är tidpunkten för en regeringskris ganska väl vald, åtminstone för Geoana, som har ett opinionsmässigt underläge mot Basescu. Utlösande faktor bakom avskedandet av Nica var att denna hävdat att det kan förekomma fusk vid presidentvalet i höst. För detta har han stöd, en opinionsundersökning tidigare i somras visade att en majoritet av Rumäniens väljare förväntade sig just detta (och det största oppositionspartiet, det Liberala partiet, hävdar bestämt att det förekom valfusk under Europaparlamentsvalet i juni).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar