29 december 2009

Nytt bottennapp i SD-debatten

Mellandagar är inga bra dagar för tidningarnas debattredaktioner som mest serverar left-overs. Svenskans Brännpunkt, som till skillnad från konkurrenterna faktiskt brukar hålla en hyfsat hög lägstanivå, presterar exempelvis idag ett riktigt bottennapp.

Det är filosofen Martin Peterson som föreslår att övriga partier, ifall Sverigdemokraterna kommer in i riksdagen, i varje enskild votering, oavsett vad frågan gäller, ska avsätta lika många mandat som SD har med den enda uppgiften att rösta tvärtemot. Den här uppfinningen, som Peterson kallar för ett "anti-parti", påstås ha fördelen att den fråntar SD allt tänkbart inflytande utan att vara odemokratisk!

OK, så om ca 20-25 riksdagsledamöter under fyra års tid i varenda votering låter knapptryckningen dikteras av SD har man inte givit dem något inflytande? (För ordningens skull: detta är sannerligen inte, som Peterson påstår, parallellt med det kvittningssystem som idag tillämpas. Kvittningen tillämpas vid frånvaro och den som kvittas ut avstår från att rösta, men ingen röstar mot sin övertygelse.) Och det finns inga demokratiska problem med att införa ett system som i praktiken gör demokratiskt valda riksdagsledamöters arbete helt meningslöst?

Givetvis kommer inte Petersons idiotiska förslag bli verklighet så det finns ingen anledning att oroa sig i onödan. Men pseudodebatten om hur partierna bör agera i olika SD-scenarier börjar bli väldigt tröttsam.

5 kommentarer:

 1. KTH-filosof, vill jag understryka. Så ingen skam dragen över Göteborgs eller Stockholms universitets filosofer.

  SvaraRadera
 2. Och vari består problemet? SDs inflytande minimeras ju. Vem bryr sig om att 25 ledamöter från de andra partierna får sitt knapptryckande dikterat av SD?

  Alla med något uns av insikt känner väl ändå till att RD-ledamöternas arbete knappast gör någon större skillnad i vårt partidominerade system!

  /ATEIST

  SvaraRadera
 3. Sicket stolleri. Det hade jag missat.

  Jag har en annan parlamentarisk variant för den omständighet artikeln på Brännpunkt utgår ifrån. Om något av blocken får majoritet saknar diskussionen parlamentarisk betydelse. För det fall inget av blocken når majoritet ser jag i första hand ett blågrönt regeringsalternativ framför mig och i andra hand ett rödgröntblått. Jag bedömer alltså att alliansens liering är starkare än den rödgröna (http://bit.ly/6SlIQ5). Men räcker inte borgarna och grönt så är C och FP så illa tvungna att ställa upp för att rädda landet (http://bit.ly/8JYWeu). Så får det bli.

  Nyval- nej.

  SvaraRadera
 4. Så då behöver SD bara lägga fram förslag om ökad invandring så röstar antipartiet emot :)

  SvaraRadera
 5. Can't be such a "bottennapp" as you imagine since you took the bait and debatted the proposal! :)

  SvaraRadera