4 mars 2010

Lokalvalen i Nederländerna: om Geert Wilders framgång och svårigheterna för muslimska partier

Några reflektioner angående gårdagens lokalval i Nederländerna (med reservation för att jag är allt annat än expert på holländsk politik):

Geert Wilders framstår som den store segraren. Strategin att låta Frihetspartiet(PVV) ställa upp i två kommuner gav maximal utdelning. Med seger i Almere och en andraplats i Haag blev det idel framgångar för medierna att skriva om. Men minst lika viktigt är förmodligen att Wilders, genom att bara tillåta ett par lokala valrörelser, kunde behålla kontrollen över det starkt centraliserade partiet. Risken för att lokala tokstollar (vilket partier av denna sort alltid attraherar) skulle ställa till med skandaler och förstöra vägen till regeringsmakten efter parlamentsvalen i juni minimerades.

En stor förlorare är det nybildade muslimska partiet (NMP) som blev utan representation i samtliga sju kommuner man ställde upp. I Rotterdam, med en av Europas allra största muslimska befolkningar, samlade NMP endast 1000 röster (0,5 procent). Partiledaren Henny Kreeft valde att skylla på svårigheter att mobilisera väljarna men faktum är att även om valdeltagandet är lågt i många invandrargrupper så har de de holländska muslimerna, liksom övriga invandrargrupper, lagt sina röster på vänsterpartierna. Socialdemokraterna är alltjämt största parti för denna grupp även om bl a Socialistpartiet och de Gröna tycks ha fått ökat stöd av invandrare. I Rotterdam röstade över 60,000 på Socialdemokraternas sittande borgmästare Ahmed Aboutaleb (som är praktiserande muslim och med sitt dubbla medborgarskap även representerar den marockanska invandrargrupp som återkommande framställs som den sämst integrerade i landet).

Även Islam Democraten, landets första (?, åtminstone som jag känner till) muslimska parti som 2006 vann ett mandat i Haag, gick tillbaka, från 3,1 till 2,4 procent.

Resultaten i lokalvalen tycks således bekräfta svårigheterna för muslimska partier. Om det är någonstans i Europa man skulle kunna förvänta sig en framgång är det kanske just i Holland. Landet har en stor muslimsk befolkning, frågorna om islam är starkt politiserade och partisystemet är gynnsamt för nya partier, i synnerhet på lokal nivå där runt en fjärdedel av rösterna ges till partier som inte kandiderar nationellt.

Förklaringen är naturligtvis enkel: de allra flesta muslimer väljer att rösta baserat på ideologi eller intresse, inte identitet. När identitetspolitik blir ett fritt val är det så som utnyttjar det.

Mer läsning: valresultaten finns här och bra analyser kan man bland annat läsa här och här.

1 kommentar: