26 maj 2010

Nya medborgarskapslagar i Ungern

Idag röstade Ungerns parlament igenom en ny medborgarskapslag. Etniska ungrare i utlandet (i praktiken främst i Slovakien, Rumänien och Serbien) får nu möjlighet till dubbelt medborgarskap och kan genom att de även kan ansöka om ungerskt medborgarskap.

För den nya ungerska regeringen är detta en viktig symbolfråga. Samtliga konservativa regeringar i Ungern sedan 1990 (Antall-regeringen 90-94, Orban-regeringen 98-02) har starkt politiserat frågor som rör den ungerska nationen och minoriteten utomlands. Det är därför mycket väntat att den nya högerregeringen givit den här frågan högsta prioritet och driver igenom beslutet redan efter ett par veckor vid makten.

Lagen har väckt mycket kritiska reaktioner från Slovakien och reaktionen kom blixtsnabbt idag. Ett par timmar efter beslutet i Budapest fattade parlamentet i Bratislava ett beslut om att upphäva medborgarskapet för de som ansöker om ungerskt medborgarskap.

Relationerna mellan Ungern och Slovakien har varit dåliga i flera år och är utan konkurrens den överlägset sämsta mellan två EU-medlemmar, eventuellt någonsin. Förra året protesterade exempelvis Ungern mot nya språklagar i Slovakien som missgynnade den ungerska minoriteten och den ungerske presidenten hindrades rent fysiskt av de slovakiska myndigheterna från ett inofficiellt besök i de ungerskdominerade regionerna i södra Slovakien.

Det är val i Slovakien om två veckor och detta är en viktig fråga, inte minst för det nationalistiska Slovakiska nationella partiet (SNS). SNS ingår i koalitionsregering med det vänsterpopulistiska Smer men ligger lågt i opinionsundersökningarna. SNS partiledare har bland annat talat om en ungersk "mobilisering" och antytt att Ungern skulle ha planer på att invadera landet. Vid sidan av hets mot zigenare är anspelningar på hot från ungrare ett återkommande recept i slovakisk extremnationalism.

Samtidigt bör det understrykas att några negativa reaktioner inte hörts från vare sig Serbien eller Rumänien. Under 1990-talet var Ungerns relationer till dessa länder minst lika dåliga som till Slovakien, men de senaste tio åren har de bilaterala relationerna kraftigt förbättrats och i exempelvis Rumänien är antiungersk propaganda inte längre lika politiskt gångbar som den fortfarande är i delar av Slovakien.

1 kommentar:

  1. Äntligen en artikel som oparktiskt speglar verkligheten och inte fördömer Ungern för att man försöker återge ngt (efter 90 år av förtryck) till dem 3 miljoner ungrarna som har blivit berövade på sina identiteter medborgarskap, ägodelar mm. Detta skulle man ha gjort för länge sedan.

    SvaraRadera