6 maj 2010

Rasistisk valkampanj i SlovakienDet brittiska valet i all ära, den här bloggen ser betydligt mer framemot valen i Tjeckien, Slovakien och Polen senare i maj och juni. I Slovakien debatteras just nu den här valaffischen från Slovakiska nationella partiet (SNS). Affischen uppmanar väljarna att rösta på SNS så att vi inte "försörjer dem som inte vill arbeta".

Det råder knappast någon tvekan om vilken grupp det är SNS inte raggar väljare hos. Antiziganismen är som bekant utbredd i hela Centraleuropa. Från SNS sida försvarar man sig mot rasismanklagelserna genom att hänvisa till statistik om romers arbetslöshet och bidragsberoende.

Till saken hör att mannen på bilden berättar i en intervju att han fick 150 euro för att ställa upp på fotot och att han "samlar på koppar men inte vill ha ett jobb". Tillräckligt romsk för SNS kampanj var han dock uppenbarligen inte: tatueringen på bröstet och guldkedjan runt halsen har adderats efteråt i Photoshop.

Det som bör påpekas är att SNS inte är vilket parti som helst. Det sitter sedan 2006 med i den koalitionsregering som leds av Slovakiens ledande vänsterparti Smer och dess ledande företrädare medverkar i ministerrådsmöten med bl a Andreas Carlgren och Tobias Krantz. 2006 valde Europeiska Socialistpartiet att suspendera Smer, men beslutet hävdes 2008. Opinionsmätningarna tyder på att SNS hänger kvar i parlamentet, men får svårt att nå upp i de 11,6 procent man fick 2006.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar