29 juni 2010

Ny president i Ungern

Idag utses Ungerns nästa president. Det är parlamentet som väljer president. Presidentämbetet är svagt i Ungern, men få formella maktbefogenheter och huvudsakligen ceremoniella uppgifter.

Regerande högerpartiet Fidesz, som har tvåtredjedels majoritet i parlamentet, har nominerat talmannen Pál Schmitt. Den sittande presidenten, Láslzo Sólyom, var visserligen Fidesz kandidat när han valdes 2005 men den allmänna bedömningen är att han är alltför oberoende och att regeringschefen Viktor Orbán föredrar en mer lojal person på presidentposten.

Socialistpartiet har nominerat en egen kandidat (Andras Balogh, landets ambassadör i Thailand) medan de två övriga oppositionspartierna, liberala LMP och extremnationalistiska Jobbik, inte lanserat någon kandidat (LMP var inititalt positiva till omval av Sólyom).

Schmitt, som är tvåfaldig olympisk guldmedaljör i fäktning, blir Ungerns fjärde president sedan demokratiseringen. Efter liberalen Árpád Göncz (1990-2000) blir han den tredje i rad som nominerats av konservativa Fidesz. I en typisk kommentar har Schmitt sagt sig vilja vara president inte för två tredjedelar av befolkningen (vilket anspelar på Fidesz majoritet) utan för tre eller rentav fyra tredjedelar (vilket anspelar på de etniska ungrarna i grannländerna).

Formellt tillträder Schmitt som ny president i början av augusti.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar