14 september 2010

Sverigedemokraterna och våldet

Valrörelsen har tagit en olustig vändning de senaste dagarna. En Sverigedemokratisk kandidat har misshandlats grovt i sitt hem, efter ett tumultartat valmöte i Malmö. Igår tvingades Sverigedemokraterna att ställa in sitt möte i Göteborg, efter en välplanerad aktion av bland andra Rättvisepartiet Socialisterna och Syndikalistisk Ungdom.

Den här typen av händelser och aktioner är enkla att fördöma. Lars Ohly var föredömligt tydlig i ett uttalande igår, medan Fredrik Reinfeldt dessvärre valde att antyda att Sverigedemokraterna har sig själva att skylla, enligt en logik som är alltför vanlig i alltför många sammanhang i den svenska debatten (kvinnor i korta kjolar, judar som inte döljer sin judiska identitet, Sverigedemokrater som har fel åsikter).

Huruvida Sverigedemokraterna gynnas är en underordnad fråga. Min bedömning är ändå att partiet kortsiktigt stärks av den här typen av händelser. Det väcker sympati och bekräftar den självbild Sverigedemokraterna vill förmedla av att de själva är ett demokratiskt parti som motarbetas med ojusta metoder, samtidigt som det blir de så kallade antirasisterna som tilldelas rollen som skräniga extremister.

Långsiktigt är det dock tveksamt att Sverigedemokraterna skulle gynnas entydigt, tvärtom är det troligt att en hel del personer skräms från att engagera sig i partiet, av rädsla för det våld och de hot som man uppenbarligen får räkna med.

För medierna är situationen delikat. Det är svårt att rapportera om våld mot Sverigedemokraterna på ett sätt som inte också ger Sverigedemokraterna en offerroll. Om man å andra sidan väljer att inte rapportera (eller, som flera tidningar valde att göra, endast skriva en kort notis om misshandelsfallet) underbygger man de idéer som finns att medierna strävar efter att tysta ner partiet.

För att komplicera det hela ytterligare så har nu Erik Almqvist, som är pressekreterare och en av de absolut mest centrala aktörerna inom partiet, hamnat i en mycket delikat situation. Den som vill ta ställning till trovärdigheten i de två olika versioner som föreligger får gärna göra det, själv avstår jag däremot. Men jag konstaterar att detta är en diskussion som Sverigedemokraterna enbart kan förlora på - oavsett vad som faktiskt har hänt är en sådan här debatt i princip omöjlig att vinna - varför det knappast är i partiets intresse att detta blir en stor nyhet.

Jag kommenterade det här i ett kortare inslag i Västnytt tidigare ikväll.

9 kommentarer:

 1. Det där uttalandet från Reinfeldt att SD får skylla sig själva kommer bli lika odödligt som det där han sa i Ronna att "Ursvenskt är rena barbariet. Resten av utvecklingen har kommit utifrån".

  SvaraRadera
 2. "Det är svårt att rapportera om våld mot Sverigedemokraterna på ett sätt som inte också ger Sverigedemokraterna en offerroll"

  Men är det verkligen medias roll att värdera hur rapporteringen av nyheter påverkar opinionen? I Sverige tycks en stor del av journalisterna tro att så är fallet, men det är ganska unikt för Sverige.

  SvaraRadera
 3. Tyvärr verkar protesterna mot SD uppta tillräckligt mycket av mediernas intresse för att marginalisera frågor om partiets ideologiska hemvist och den högerextrema diskurs som partiet fortfarande verkar i. Särskilt ett uttalande från Åkesson i New York Times verkar ha gått svenska medier förbi. Där jämför Åkesson SD:s marginella väljarstöd med NSDAP; “But Hitler’s support started small.”

  http://www.nytimes.com/2010/09/14/world/europe/14iht-sweden.html?ref=europe

  Ett ganska problematiskt uttalande för ett parti som säger sig ha lämnat sina högerextrema rötter.

  SvaraRadera
 4. @The Artist formerly known as Åvägen,

  Anledningen till att uttalandet har gått svenska medier förbi är att det inte var Åkesson som gjorde det. Av New York Times artikel framgår tydligt att den som fällde yttrandet var Beyzat Becirov, VD för Islamic Center i Malmö.

  SvaraRadera
 5. hoppas att Moderaterna vinner så jag kan arbeta min väg ut ur Sverige, jag har sluppit TV avgiften genom att inte skaffa nån tv men om jag vill sluta ge dom pressstöd så måste jag tyvärr lämna landet...

  SvaraRadera
 6. @gustav. Men media värderar ju hela tiden nyhetsvärdet och vinklar det.
  Det är ju ett av problemen med att större delen av tidningarna stödjer den sittande regeringen och Alliansen. När borgarna inte är ense, så är det en styrka. När oppositionen på motsvarande sätt är oense, så är det en svaghet.

  Vad hände när borgelig politiker tyckte att Romer skulle utvisas för att de tiggde? De kastades ut innan de varit den lagstagda tre månader som de får vara här.

  Inte mycket till protest, inte en fråga till Reinfeldt om detta. Men det kommer frågor om Frankrike när de gör samma sak.

  SvaraRadera
 7. Det gick ju bra att fläka upp löpsidor om en misshandlad centerpartistpolitiker iallafall.
  Vi lever i ett demokratoriskt land med censur, där man får räkna med att bli misshandlad om yttrandefriheten används för att belysa ett problem som ingen annan vågar eller vill ta upp till ytan.
  Härligt att förresten se hur folkpartiets utsända direkt blev anklagad för främlingsfientlighet i direktsändning under gårdagens debattprogram. Det lustiga är att han då använde exakt samma argument som Sverigedemokraterna för att freda sig mot åsiktsmaffian...

  SvaraRadera
 8. "Valrörelsen har tagit en olustig vändning de senaste dagarna. En Sverigedemokratisk kandidat har misshandlats grovt i sitt hem, efter ett tumultartat valmöte i Malmö. " - Sååå, du anser att rättsläkaren ljuger?

  SvaraRadera