18 februari 2011

Multikulturalismens försvarare väljer den enkla vägen

Per Wirtén skriver idag i Dagens Arena att "begreppskomplexen mångkulturalism och mångkultur"  bör definieras "mer precis och befriande. Språk är viktigt. Ord är avgörande. Berättelser kan avgöra demokratins vägval."

Med reservation för att jag inte har en aning om hur en befriande begreppsdefinition ser ut kan jag bara konstatera att jag är helt enig med Wirtén om betydelsen av hur vi använder ord.

Av bland annat den anledningen har jag skrivit en hel rapport där jag kritiserar begreppsförvirringen i den svenska integrationsdebatten. Där argumenterar jag för att de politiker och debattörer som förespråkar assimilationspolitik också bör använda termen assimilering. Det skulle, försiktigt sagt, göra debatten något mer begriplig.

Denna rapport beskrivs nu av Wirtén som ett försök att "lansera assimilering".

Per Wirtén fortsätter alltså på den bekväma linje han sedan tidigare har stakat ut åt sig själv. Förenkla, förvirra och ljug ihop resonemang som du tillskriver dina åsiktsmotståndare.

Igår publicerade Flamman en intervju med Lisa Bjurwald där hon lyckades sätta in min rapport i sammanhanget av utrotningen av Nordamerikas indianer. Hon antydde också, återigen, en dold agenda från min och/eller Timbros sida vad gäller utgivningen av rapporten om assimilation. Johan Ingerö har redan sagt det som behöver sägas om den intervjun.

Det anmärkningsvärda är inte att oseriösa debattörer gapar högt om sådant de har valt att inte förstå. Desto mer förvånande är bristen på vänsterintellektuellas försvar för den ideologi vars kritiker de försöker att brännmärka. Var är eldunderstödet från Wirtén, Bjurwald och gänget när multikulturalisternas siste återstående bondesoldat Peter Weiderud gång på gång kastar sig ut i debatten till relativismens och identitetspolitikens försvar? Istället för att förvanska motståndarnas argument, varför inte försöka formulera en sammanhängande teori som försvarar den mångkulturella berättelsen? Om nu mångkulturalismen behövs, som Wirtén skriver, varför inte lägga ut texten om den?

2 kommentarer:

 1. Till skillnad från dig tycker jag att det är anmärkningsvärt att oseriösa debattörer fortsätter gapa högt om sådant de har valt att inte förstå.

  Hur är det möjligt att Wirténs åsikter gäller överallt i medierna, på alla redaktioner, i alla studior, i alla TV-soffor?

  SvaraRadera
 2. Sanna Hellgren4 mars 2011 kl. 11:31

  Hej!
  En vän och jag kommer genom skolan deltaga i ett EU-rollspel om några veckor då vi skall företräda Tjeckien. Med tanke på att du är intresserad av östeuropeisk politik och därmed är bättre insatt än vi skulle det vara roligt att få kontakt med dig. Vad vi skulle fråga om är korta funderingar kring asylpolitik och GUSP-frågor. Samt hur Tjeckien ställer sig till nya medlemsländers inträde i EU.
  Hör gärna av dig på min e-mail
  sanna_hellgren@hotmail.com

  SvaraRadera