7 mars 2011

Ett palats i Makedonien


Hört talas om Prins Ghazanfar Ali Khan? Han är företrädare för Burushofolket som lever i norra Pakistan. Burushofolket betraktar sig själva som släkt i rakt nedstigande led till soldater ur Alexander den stores armé, som på 300-talet f kr lade under sig stora delar av västra Asien (en myt som inte är unik för Burushofolket, förvisso).

Prins Ali Khan har nu av tilldelats 37 kvadratkilometer obebodd mark i det sydöstra hörnet av Makedonien för att bygga sig ett kungligt palats. Bakom gåvan står borgmästaren i den till Grekland gränsande kommunen Bogdanci som motiverar gåvan med Burushofolkets släktskap med Alexander den Store och med att de ”känner sig som äkta makedonier”, till skillnad från många som bor i Makedonien (läs albaner/romer). (Transitions Online 8 februari 2011) När prinsen och hans hustru sommaren 2008 besökte Makedonien för första gången möttes de på flygplatsen inte bara av statsministern och ärkebiskopen utan även av en grupp män utklädda till soldater i Alexanders armé. Prinsen sade sig då vara hedrad av att vara i ”sitt” land. 

Denna av den makedoniska regeringen sanktionerade landgåva, närmare bestämt den obebodda byn Paljurci som enligt traditionen besöktes av Aposteln Paulus på 50-talet e kr, är det senaste i raden av exempel på hur Makedonien använder sig av antika symboler för att definiera en makedonisk identitet. Sedan tidigare har vi exempel Alexander the Great Airport och Philip II of Macedon Arena i Skopje.

Den socialdemokratiska oppositionen är missnöjd och ser hur Makedonien alltmer låser fast sig i en symbolvärld som omöjliggör kompromisser med Grekland och, därigenom, en öppning för framtida medlemskap i EU och Nato.  

2 kommentarer:

  1. Som jag har förstått det har dagens makedonier inte ett dugg med antikens att göra. Men de vill alltså inbilla sig att det förhåller sig annorlunda?

    Jag börjar förstå varför grekerna är så tjurskalliga i namnfrågan...

    SvaraRadera
  2. ”så ser jag mindre värde i benhård principfasthet när det gäller t ex sim- och gymnastikundervisning.”

    Vadan denna undfallenhet? Det skulle vara intressant om du kunde utveckla ovanstående resonemang lite mer.

    Och tack för en trevlig blogg, vars enda brist är att du skriver för sällan.

    /Mac

    SvaraRadera