6 juli 2011

Semester



Jag har tänkt att ha semester under juli månad och det gäller även den här bloggen. Vill hälsa nytillkomna läsare (ni har varit ganska många, de senaste veckorna) välkomna tillbaka igen i början av augusti.

Jag lyckas dock inte undgå att Aftonbladet idag kampanjar vidare mot vad man kallar den "unga högern" där jag uppenbarligen anses ingå. Anders Lindberg presenterar inga nya argument utan upprepar samma tröttsamma insinuationer som jag redan bemött i tidigare inlägg. Men eftersom Lindberg explicit hänvisar till en debattartikel jag skrev på Newsmill i januari kan det ju vara värt att lyfta fram vad jag faktiskt skrev där:

"Vad slutmålet för integrationspolitiken är förblir dock oklart. Fördelen med att istället tala om assimilation är att begreppet öppnar upp för en debatt om hur mycket enhet som är önskvärd i ett samhälle och inom vilka områden som en invandrare kan och bör anpassa sig till majoritetskulturen."

Mitt eget svar på de frågor jag ställer har jag presenterat dels i min bok Hur mycket mångfald tål demokratin?, dels i rapporten Vem ska få bli svensk medborgare? Svaret kan sammanfattas mycket enkelt: jag vill ha en språklig assimilation. Punkt. Där går gränsen för vilken anpassning jag anser att staten aktivt bör främja. 

Eftersom Lindberg tycks tro att intresset för de här frågorna är en effekt av att Sverigedemokraterna har kommit in i riksdagen kan det också vara värt att nämna att den första text jag skrev på det här ämnet var min C-uppsats i statsvetenskap som var klar sommaren 2000 (jag har för mig att den hette något i stil med "nationalism och demokrati) och frågeställningen var ungefär den som jag senare byggde vidare på i avhandlingen: hur förhåller sig nationell identitet och demokrati till varandra?

Läs gärna även Johan Lundbergs bloggkommentar till Lindbergs fantasier och lyssna även på Paulina Neuding som i Studio Ett idag förtjänstfullt bemötte Lindberg. 

2 kommentarer:

  1. "Eftersom Lindberg tycks tro att intresset för de här frågorna är en effekt av att Sverigedemokraterna har kommit in i riksdagen"

    Just där har han i sådana fall rätt. Konstigt vore det om SD:s riksdagsinträde inte skulle påverka samhällsdebatten. Det är sedan det spårar ur i samma trötta misstänkliggöranden och stämplingar. Den svenska debatten har slirat runt tillräckligt länge i denna dynghög, så ni i "unghögern" gör bäst i att ignorera dessa typer och försöka lyfta debatten till normal europeisk nivå. Det är faktiskt vårt lands framtid som står på spel här. Vänstern verkar helt ute ur leken så det är väl mellan er borgerliga icke-västligmassinvandringsförespråkande språkassimilationister och SD kampen kommer att stå. ;) Tråkigt dock att Neuding sysslar med samma stämplande som Lindberg och utdefinierar SD som "främlingsfientliga" och dessutom påstår att partiet har rötterna i "naziströrelsen", men stackarn har ju blivit misstänkliggjord av Lindberg och verkar vilja ta ut sin frustration på SD. Lite roligt blir det sedan när hon först konstaterar att SD:s riksdagsinträde haft stor betydelse för debatten på området, och att partiet nu häpnadsväckande nog stöds av 7,4 % i någon mätning, för att sedan säga att de är ett "litet, perifert och extremt parti" som hon inte tänker så mycket på...

    SvaraRadera
  2. En händelse som ser ut som en tanke?
    Hårdrocken brukar kallas för den vita manliga arbetarklassens musik.

    SvaraRadera