11 oktober 2013

Och på aftonbladet.se står rasismen kvar

I en debattartikel den 9 oktober uppmärksammade jag att Aftonbladet ledares spektakulära delningsstatistik är uppblåst av kommentarer och likes på tidningens kommentarsfält, där ren rasism släpps fram i direkt anslutning till artiklarna. Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson har nu i ett blogginlägg försökt att bemöta min kritik. Svaret är talande och nedslående.

Jag måste först beröra frågan om måttet på delningar eftersom dessa siffror engagerar Pettersson så till den grad. Var min kritik korrekt? Ja, fullständigt korrekt. Aftonbladet ledares ”chockkaossiffror” sjönk ihop när likes och kommentarer inte räknades in, vilket Pettersson själv tjänstvilligt visar upp i en svit av nya diagram. Av 24 599 påstådda delningar återstår nu endast 3008. Mer än 87 procent var luft. I måndags hävdade Pettersson att hennes sida delades 12,8 gånger fler än konkurrenterna totalt. Den verkliga siffran kan inte avgöras – nu redovisas ofullständiga siffror. Aftonbladets nätdominans är förvisso imponerande och ingen har hävdat någonting annat. Men siffertrixandet bär vittnesmål om ledarsidans nonchalans med statistik.

Nå, detta är inte ett stort bekymmer för min egen del, utan intresserar nog huvudsakligen Petterssons konkurrenter, chefer och annonsörer – allt beroende på i vilka sammanhang de dopade nyckeltalen har förevisats. Naturligtvis vet alla som följer denna debatt att klickstatistik är av stort kommersiellt intresse.

Men det slående med Petterssons svar är den energi hon ägnar åt att rita klickstaplar, samtidigt som kommentarsfältsrasismen jag försökte uppmärksamma inte engagerar henne nämnvärt. Ingen klickmaximering ligger bakom, bedyrar hon, men det är ett påstående som dessvärre brister i trovärdighet. I skrivande stund är nämligen fortfarande de rasistiska kommentarerna publicerade i kommentarsfältet och genererar klick. Uppenbarligen anser Pettersson att de kommentarer som jag återgav antingen har ett publicistiskt eller ett kommersiellt värde för tidningen – jag vet inte vilken tolkning som är mest generös.

Aftonbladet har en lång historia av att ge utrymme åt rasism i kommentarsfälten. År 2002 fälldes nättidningen för hets mot folkgrupp efter att ha underlåtit att moderera kommentarerna ordentligt. Den gången försäkrade Petterssons företrädare Helle Klein att tidningen modererar efter bästa förmåga. Sådana ambitioner har visst övergivits. Aftonbladet basar nu över ett kommentarsfält som gör det ” lätt att tro att Sverige är ett land som domineras av hatfulla rasister” för att citera Petterssons egen beskrivning (30/8 2011). I debatten efter Breiviks terrorattentat intog Pettersson en mycket självkritisk syn på risken med den miljö som uppstått i tidningens kommentarsfält, som nu skulle skötas bättre och ”bidra till att hyfsa det offentliga samtalet. Till att orden inte förlorar sin betydelse.” Ståtliga ord. Vad återstår idag? Klickstaplar.

Karin Pettersson beskriver frågan om öppna kommentarsfält som en ”stor och svår fråga”. Att känna sådan villrådighet inför moderering av kommentarer som beskriver det romska folket som instinktiva tjuvar torde göra Pettersson till ett publicistiskt unikum bland dagens svenska tidningsredaktörer.

6 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 2. Ser man på, mer än 87 % luft men det var väl ganska väntat. Vi talar ju trots allt om Aftonbladet. Sedan håller jag inte med dig om att just alla de kommentarer du exemplifierade är rasistiska. Dessutom ska vi komma ihåg att "Sverige" INTE är synonymt med "Aftonbladets läsare". Det är bra att du uppmärksammar detta, mycket bra, men ta inte till överord och övertolkningar så att du går i samma fälla som Aftonbladet själva ständigt gör.

  SvaraRadera
 3. Dagens lästips:

  "Folk med konstiga hattar. Människor som tror att Gud ­skapade världen för några tusen år sedan, och som tycker att detta bör läras ut i skolan." /Karin Pettersson

  Gissa vilket land man kan skriva så om på Aftonbladets ledarsida?

  http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/karinpettersson/article17657951.ab

  SvaraRadera
 4. Alla som kritiserar den svenska invandringspolitiken är per definition rasister...

  Med den mallen kan jag addera ganska många ledande politiker till definitionen rasister...

  Barack Obama, USA har en mycket restriktiv invandringspolitik

  Stoltenberg, tidigare Norsk statsminister (observera socialdemokrat) med en mycket restriktiv invandringspolitik i jämförelse med Sveriges dito...

  David Cameron (premiärminister i Storbritannien)...

  Andra länder som kvalar in på listan: Kanada, Australien, Japan, Sydkorea (tar bara emot Nordkoreaner inga andra), Holland, Schweiz, Österrike, Finland, Island, Danmark (S regering där också)....

  Listan kan göras väldigt väldigt lång...

  Verkligheten vinner alltid i längden... Det pågår vadslagning om valet 2014... Oddsen för att Sd ska bli 3:e störst är nu nere på 1,28 ggr pengarna... Mp ger 3,5 ggr pengarna och dom är tvåa...

  http://sports.ladbrokes.com/sv-se/politik/svensk-politik/2014-svenska-valet-e214468484#

  Sd får mer än 10% ger 1,25 ggr pengarna...
  Sd mindre än 10% ger 3,75 ggr pengarna...

  Det har spelats på val i USA och Storbritannien under de senaste 40 åren... Spel är träffsäkrare än opinionsmätningar... I en opinionsmätning når man inte alla, vissa vägrar svarar, andra svarar fel... En vänstersosse uppger att han ska rösta på V det stressar S åt vänster, en miljösosse uppger Mp etc..

  Det är väldigt få som satsar pengar på spel med avsikten att förlora sina pengar.. Även om det är den klart sannolikaste utgången.. Kollektivet spelare förlorar alltid mot spelbolaget..  SvaraRadera
 5. Kan Heinö citera några av dom "rasistiska" kommentarerna? Eller är det bara invandrings- och islamkritiska kommentarer som åsyftas?

  SvaraRadera
 6. Och problemet är... vad? Att "ren rasism släpps fram i direkt anslutning till artiklarna"?? Vilken newsflash, verkligen, att AB här är de med mest vidsynt hållning till läsarna och deras åsikter. [Ironi är av.]

  SvaraRadera