24 maj 2014

Inför EU-valen: Lettland, Slovakien, Tjeckien

Europavalet öppnade hårt i torsdags med två av de stora profilerna: Nigel Farage i Storbritannien och Geert Wilders i Nederländerna. Fredagen och lördagen är mellandagar, med val i fem av de mer anonyma medlemsländerna – Irland igår, Tjeckien igår och idag (alltid val över två dagar i Tjeckien) och så Lettland, Malta och Slovakien idag.

Men dagens val är intressanta, trots bristen på kända profiler, och utfallet kommer påverka partigrupperna i parlamentet.

Den kanske mest intressanta frågan är huruvida det slovakiska nationalistpartiet (SNS) kommer hänga kvar i parlamentet. Detta kan faktiskt vara helt avgörande för hur det går med gruppbildandet på högerkanten. SNS har idag ett mandat och ingår i EFD tillsammans med brittiska UKIP. Men det har också spekulerats om att SNS skulle kunna samarbeta med Le Pen och Wilders. Blir det ett mandat kommer Farage och Le Pen behöva ha en dragkamp om slovakerna. Blir det inget mandat blir det genast svårare för de andra nationalisterna att få ihop sina grupper. Fem procent krävs: SNS klarade spärren 2009 men har i de två efterföljande parlamentsvalen fått 5,1 och 4,6 procent.

I Lettland ser Socialistpartiet ut att vinna valet. Detta är den direkta arvtagaren till Lettlands sovjetkommunistiska parti. I Bryssel representeras partiet idag av Alfred Rubiks, som var borgmästare i Riga under 1980-talet, som satt fängslad under 1990-talet pga planerad statskupp och som fortfarande är förhindrad att ställa upp i nationella val i Lettland pga sina meriter från Sovjettiden. Rubiks är en av de mer besvärande kamraterna för svenska Vänsterpartiet i parlamentet.

I tjeckisk partipolitik är fem år en evighet. Sedan förra valet har ODS – Vaclav Klaus parti som varit störst i landet under större delen av 1990- och 2000-talet – de senaste åren förlorat fyra av fem väljare. ODS är tillsammans med Lag och rättvisa från Polen och brittiska Tories ett av de tre stora partierna i den konservativa och euroskeptiska gruppen ECR.

I Tjeckien finns också en kamp kring sträcket som möjligen intresserar Farage och Le Pen. Partiet Usvit (”Gryning”) kom in i det tjeckiska parlamentet i senaste valet, på en populistisk och delvis främlingsfientlig agenda. Det är oklart om partiets stöd räcker den här gången och det är heller inte givet vilka de i så fall samarbetar med.

Även Tjeckien har ett framgångsrikt, oreformerat Kommunistparti. Väljarstödet för dem tycks ha planat ut i trakterna av 12-14 procent och det är alltjämt bland de äldre väljarna som stödet är som starkast.

Tjeckien är också ett av de länder i Europa som har ett hyfsat framgångsrikt Piratparti. De tjeckiska piraterna har visserligen aldrig vunnit några mandat, men de fick 2,7 procent i senaste parlamentsvalet och ligger en bit över 3 procent i de senaste mätningarna (även Tjeckien har en femprocentspärr).


Största parti lär i Tjeckien bli ANO – ett nytt liberalt antikorruptionsparti som vann senaste parlamentsvalet och i Slovakien Smer – ett socialdemokratiskt, vänsterpopulistiskt parti som dominerat slovakisk politik senaste decenniet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar