25 maj 2014

Kvällens sju viktigaste frågor

I ett EU-perspektiv är det svenska valresultatet marginellt viktigare än Malta eller Luxemburg. Det här är kvällens viktigaste frågor, i tur och ordning:

1. Vinner Nationella fronten valet i Frankrike? Ett högerpopulistiskt eller högerextremt parti har aldrig tidigare vunnit ett nationellt val i något EU-land. Om fronten vinner i Frankrike är det en historisk händelse. Givet opinionsläget är allt annat än seger för Fronten än besvikelse för Marine Le Pen, kvällens troliga drottning.

2. Behåller den kristdemokratiska gruppen EPP sin ställning som parlamentets största partigrupp? 2009 blev EPP 85 mandat större än den socialdemokratiska gruppen. Det blåser kraftiga vänstervindar i Europa men räcker det för att ta igen hela försprånget?

3. Hur stor blir UKIP:s framgång i Storbritannien? I Storbritannien talas det om att torsdagens val kan ha varit början på ”Four Party Politics”. Nigel Farage har redan en stark plattform i Bryssel. En seger ikväll kan ge honom chansen att på allvar skaffa sig en plattform även i brittisk inrikespolitik.

4. Hur många högerpopulistiska partier vinner mandat? För att Nationella Frontens och UKIP:s framgångar även ska resultera i partigrupper i parlamentet krävs att ett antal mindre partier lyckas vinna mandat. Marginalerna är små och här spelar valresultat för mindre partier i t ex Tjeckien och Slovakien stor roll, liksom hur det går för Sverigedemokraterna.

5. Hur stort blir det sammanlagda stödet för EU-fientliga vänster-, mitten- och högerpartier? Med 150 populistiska mandat blir parlamentet rejält svårstyrt. Med 100 mandat kommer det fortfarande gå att bilda stabila mitten-höger respektive mitten-vänstermajoriteter.

6. Fortsätter valdeltagandet att minska i EU? Valdeltagandet har minskat för varje val sedan 1979, från 62 procent till 43 procent. Igår slogs ett nytt bottenrekord i Slovakien, med 13 procent. Någonstans finns, rimligen, en nedre gräns.

7. Hur stort blir raset för de tyska och brittiska liberalerna? Interna dokument som läckt till brittisk media visar att Liberaldemokraterna förbereder sig internt för en total ”wipe-out” från Bryssel. För den liberala gruppen i parlamentet spelar det stor roll, både genom mandatförlusterna och genom att tyngdpunkten förskjuts från de mest frihandels- och marknadsliberala partierna. 


Under kvällen kommer jag via min twitter - twitter.com/JohanssonHeino - rapportera och analysera så många resultat jag förmår. Jag kommer också finnas med i Expressen-TV:s valvaka, från ca 22.30.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar