14 oktober 2009

Kvällens viktigaste match

Ikväll avslutas VM-kvalet i fotboll. Den viktigaste kampen utspelas i Bursa, där Turkiet tar emot Armenien. VM-slutspelet är redan utom räckhåll för båda lagen, men istället handlar det om huruvida man ska ytterligare ett steg på vägen mot försoning. Armeniens premiärminister Sarkisians närvaro är bekräftad och han återgäldar därmed den turkiske premiärministern Erdogans besök i Armenien i första mötet. Erdogan har nu vädjat till hemmapubliken att visa gästfrihet, vilket i klartecken betyder att man exempelvis inte bör vifta med azeriska flaggor.

Uppgörelsen mellan Turkiet och Armenien är alltså utomordenligt känslig, och nationalister i båda länderna . Inte minst bland armenier utomlands är protesterna starka. Även i Sverige, vilket framgick av den här artikeln som publicerades på Newsmill.

-------------------------------------------------------------------

För övrigt noterar jag att regeringen i Rumänien nu fallit. Efter att Socialdemokraterna (PSD) lämnat regeringen i förra veckan valde Demokratisk-liberala partiet (PD-L) att fortsätta som minoritetsregering, men förlorade alltså nu det misstroendevotum i parlamentet som oppositionen initierade. Det är första gången sedan demokratiseringen som detta händer i landet, där regeringar som regel har suttit tiden ut.

Jag noterar också att Sibius borgmästare Klaus Johannis nämns som ett tänkbart namn att leda en interimregering. I så fall skulle Rumänien bli det tredje central- och östeuropeiska landet under 2009 med en premiärminister utan partipolitisk förankring. Johannis har akademisk bakgrund och har varit mycket populär som borgmästare i Sibiu (som ju bland annat var europeisk kulturhuvudstad häromåret). Han tillhör visserligen ett litet parti som representerar den tyska minoriteten, men det är som oberoende kandidat han lanseras och hans mandat och popularitet är helt frikopplat från partitillhörigheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar