4 oktober 2010

Lokalvalen i Ungern

Ungerns lokalval blev en väntad, men förkrossande, seger för det konservativa regeringspartiet Fidesz-KDNP (en allians av Fidesz och Kristdemokraterna, där de förra är helt dominerande).

Fidesz-KDNP, som i våras vann 53 procent av rösterna och två tredjedelar av mandaten i det ungerska parlamentet, vann nu nästan allt som gick att vinna i lokalvalen. 22 av landets 23 städer får en borgmästare från Fidesz, och samtliga 19 regionfullmäktige får en Fidesz-majoritet.

Budapest, som har haft en liberal borgmästare sedan 1990, får nu för första gången en Fidesz-ledning. Fidesz kandidat, Istvan Tarlos, vann 53 procent av rösterna. Premiärminister Viktor Orban kommenterade detta som att "Budapest återigen är Ungerns huvudstad" (vilket kan tolkas ungefär som att en stad som styrs av en liberal inte kan vara en äkta ungersk stad). (Vissa distrikt i Budapest styrs dock av Socialistpartiet)

Främlingsfientliga populistpartiet Jobbik lyckades vinna en borgmästarepost, i landets nordöstligaste del. Annars var valresultatet överlag en besvikese för Jobbik, liksom för övriga oppositionspartier. Att vänster- och liberala väljare givit upp indikeras av ett minskat valdeltagande, från 53% 2006 till 46%.

Ungern är det närmaste det demokratiska Europa kommer en enpartistat. Fidesz totala dominans på alla viktiga politiska poster i landet saknar faktiskt motstycke, både i nutid och historiskt. Partiet är nu på väg att skriva en ny konstitution, för parlamentet att besluta om till våren. I detta arbete saknar oppositionen helt inflytande.

3 kommentarer:

 1. Apropå Orbáns förtäckta antisemitism(som Du korrekt anspelar på: Den 16 november 1919 red Amiral Horthy in på sin vita häst och "befriade" magyarernas huvudstad med orden "Budapest, bünös város..."Bp...en syndig stad". Alla visste då att han alluderade på det judetäta Budapest, som redan Karl Lueger titulerade "Judapest".
  Orbán har också benämnt kompromissen mellan MSZP och SZDSZ på tidigt 1990-tal som "nu växer det ihop som hör ihop..." Dessa ord - som alltså ursprungligen yttrades av Willy Brandt, gällande den tyska återförening som just fyller 20 år - åsyftade naturligtvis det förmenta judiska överskottet bland bolsjeviker boch liberaler.
  Slutligen kan erinras om ett av de traditio-nella sommartal Orbán höll i Transsylvanska Tusnádfürdö sommaren 2006: den ungerska vänstern är "genetiskt determinerad" till att "falla den ungerska nationen i ryggen..."
  Så är då Orbán antisemit eller bara en skrävlande populist? Fan vet!

  SvaraRadera
 2. Man kan undra om det vara systemet Orbán var emot i slutet av 80-talet eller om det var avundsjuka som motståndet grundade sig på nu när han själv driver fabriken på samma sätt. Skämt å sido så tror jag det finns ett behov av att framöver rikta mycket uppmärksamhet inte bara mot den populism som ovan beskrivs och som är oroande utan just mot den lång rad av lagar som omarbetas såsom konstitutionen men också tex den nyligen antagna medialagen som tyvärr kan få allvarliga konsekvenser. /mossop

  SvaraRadera
 3. Intressant, även om Ungern inte är mitt specialområde precis. Men det där om att konstitutionen troligtvis kommer att ändras och oppositionen inte har inflytande - hur går det till? Ja, det är ju säkert inte som i Sverige där det krävs rd-val mellan två omröstningar om grundlagsändringar. Är detta något som Ungern har fått "klagomål" för utifrån?

  SvaraRadera