26 september 2011

Etniska kravaller i Bulgarien

Via utmärkta Sofia News Agency har det de senaste dagarna gått att följa dramatiska rapporter från Bulgarien. I flera av landets största städer pågår sedan ett par dagar våldsamma demonstrationer som tidvis urartat till kravaller med etniska och rasistiska förtecken.

Bakgrunden till kravallerna är att en nittonåring i den lilla byn Katunitsa omkom natten till fredagen sedan han blivit avsiktligt överkörd av en minibuss. Gärningsmännen associerades snabbt till den lokale romske klanledaren "Tsar Kiro". Kiros ägor har satts i brand och protesterna spridit sig först till Plovdiv (där ytterligare en person omkom under demonstrationerna i lördags) och nu även till huvudstaden Sofia. Ikväll måndag rapporteras att situationen i huvudstaden varit kaotisk. Bland annat har Sofias största moské attackerats (inte första gången i år, jag skrev om en tidigare incident i våras).

Tidigare idag framträdde Bulgariens president Parvanov tillsammans med landets premiärminister Borisov och försökte mildra situationen. Enligt Borisov hade protesterna mot den romske klanledare "personliga" motiv och skulle inte tolkas som uttryck för etniska konflikter.

Beskrivningen rimmar illa med de rapporter om demonstrationerna som framkommit. Demonstrationerna förefaller delvis - men inte fullständigt - vara organiserade av den bulgariska nationalistiska extremhögern (våldet tillskrivs framförallt fotbollshuliganer från Botev Plovdiv och Lokomotiv Plovdiv). Utöver upprördhet över mordet i Katunitsa framförs åsikter som att många romer lever laglöst och försörjer sig på kriminell verksamhet, att staten låter detta ske och att bulgarisk media tagit ställning för den romska sidan i konflikten. Högerextrema partiets Atakas ledare Siderov har exempelvis sagt att polisen nu måste sluta negligera romernas kriminalitet.

Om mindre än en månad är det president- och lokalval i Bulgarien. Valkampanjen har precis inletts. För Ataka är oroligheterna den bästa tänkbara start de kunde få.

UPPDATERING (Tisdag): Hundratals personer rapporteras ha gripits i Sofia och Plovdiv efter upploppen. Borgmästaren i Plovdiv har avbrutit sin valkampanj och uppmanar sina motståndare att göra detsamma, av rädsla för att fortsatt kampanjande kan driva på motsättningarna. Företrädare för etniska och religiösa grupper i Plovdiv har gemensamt uppmanat till lugn och tagit avstånd från våld. Företrädare för romer i Plovdiv har markerat avstånd mot "Tsar Kiro" (eller Kiril Rashkov, som han egentligen heter) och hänvisar till honom som någon som "kommit från Rumänien". En informell romsk tribunal har också tagit händerna ifrån Rashkov, vilket tolkas som en inofficiell dödsdom. Myndigheterna har samtidigt inte kunnat presentera en förklaring till varför Rashkov inte har betalat någon skatt och varför hans affärer inte har granskats.

3 kommentarer:

 1. Inte förvånande. Mångkulturella/etniska länder har en tendens att vara rätt konfliktfyllda och problemtyngda och där minsta oförrätt, inbillad eller verklig, kan leda till omfattande oroligheter. För inte så länge sedan var våra politiska ledare medvetna om detta och framhöll vår höga grad av homogenitet (befolkningsmässig och i övrigt) som en stor tillgång. I dag låter det dock väldigt annorlunda, som bekant.

  "framförs åsikter som att många romer lever laglöst och försörjer sig på kriminell verksamhet"

  Ett återkommande tema varhelst zigenare befinner sig, tycks det som. Ligger det något i det eller är det bara ett utslag av "fördomar och rasism"? De verkar hursomhelst ha en mycket speciell kultur och levnadssätt som inte verkar helt kompatibelt med det omkringliggande samhället.

  Bra kommentarer för övrigt om SD och Petzäll-fallet, Andreas. Du verkar dessutom ha upphöjts till "SD-expert", vilket i ditt fall är välförtjänt till skillnad från de flesta andra "SD-experter" man sett genom åren.

  SvaraRadera
 2. Jag håller med föregående talare om att du är den bästa "SD-experten" i media. Du förhåller dig saklig och neutral, precis som en professionell akademiker bör.

  SvaraRadera
 3. Att "många" Romer i bulgarien/balkan lever på klanbaserad organiserad kriminalitet är inte bara en åsikt utan fakta. I alla fall om man ska tro en brittisk dokumentär som gick på SvT för inte så länge sen (förra året om jag inte mins fel)

  Klanernas högre delar betalar sina fina hus med kriminella pengar och skryter om det själva och kallar det "kultur". Det ska vara nån slags speciell kultur som odlats länge hos vissa varianter av romer - dock inte alla - Jag kommer ihåg det för jag gjorde en minnesnotering om att fördomarna om romer tydligen inte var helt grundlösa.

  Säkert finns den på youtube el. liknande. Ska återkomma med länken när jag hittar den. Fram tills dess får läsaren gärna ta detta inlägg som "antiziganism" om det känns bättre för denna.

  SvaraRadera