19 maj 2011

Om mångkultur och medborgarskap

Här kan man nu se Engelsbergsseminariet "Bortom multikulti" i sin helhet. Jag pratar under rubriken "Vi har aldrig varit mångkulturella" i den första sessionen, där även Svante Nordin, Markus Uvell och Erik Ullenhag medverkar.

För den som har tid är hela seminariet sevärt och ger, skulle jag säga, en god bild av stämningsläget och skiljelinjerna i integrationsfrågorna inom vad som kan beskrivas som en bred borgerlighet. Jag har tidigare skrivit om seminariet här.

Nästa vecka presenterar jag en rykande färsk rapport om svensk medborgarskapspolitik på Timbro. Rubriken är "Vem ska få bli svensk medborgare". Förhoppningsvis går seminariet att se direkt via www.timbro.se. Seminariet börjar kl 12, torsdag 26:e maj. Rapporten, som kommer att gå att ladda hem från Timbros hemsida från och med torsdag, är sprungen ur min pågående forskning om religion, kultur och hälsa där jag bland annat studerar förändringen av nationella identitetsdiskurser i Europa. Det blir första gången jag tar steget från att enbart analysera den svenska integrationsdebatten till att faktiskt ge ett konkret bidrag till den. Vi får se hur det går. Rapporten kommenteras av Jasenko Selimovic, statssekreterare hos Ullenhag.

4 kommentarer:

  1. MYCKET intressant.

    //Rickard Melkersson

    SvaraRadera
  2. Wow. Rena rama väckelsemötet. ;) Tänk vilken frispråkighet som lilla SD har kunnat släppa lös i etablissemangskretsar. Någon var inne på att ett sådant här seminarium skulle ha varit omöjligt för bara tio år sedan, vilket sannerligen stämmer. Nu riskerar ni bara att få harmlösa Expo-Lisa på er.

    SvaraRadera
  3. En ganska intressant sammanfattning och diskussion av diskussionen:

    https://www.flashback.org/p30736460#p30736460

    /tras

    SvaraRadera
  4. "Om medborgarskapet kopplas till språket – samtidigt som det betonas att naturalisation inte förutsätter någon ytterligare anpassning än just den språkliga – kan detta fungera som en motvikt mot mer långtgående assimilationskrav av den sort vi har sett i många andra europeiska länder."

    Enligt dig ska alltså Sverige fortsätta att vara avvikande och extremt och leda utvecklingen mot det mångkulturella lyckoriket, men nu under devisen "alla pratar svenska"?

    "För att kunna leva tillsammans i ett mångkulturellt samhälle behöver vi en gemensam lagstiftning och en reell förutsättning att kunna kommunicera med varandra."

    Du är svaret skyldig för hur du menar att denna gemensamma lagstiftning, och likhet inför lagen, ska kunna upprätthållas i det samhälle du skissar på, där medborgarna har allt mindre gemensamt och där stora skillnader i syn på samhälle och lag uppstår. Varför ser du överhuvudtaget en sådan radikal omvandling av Sverige som önskvärd? För inte så länge sedan stod våra politiker och prisade vår homogenitet som en förutsättning för vårt välfärdsbygge och sammanhållning, men på bara några decennier tycks pendeln ha svängt helt åt det andra hållet. Som du själv har konstaterat dock utan att folket varit med på noterna; den starka "likhetsnormen" lever kvar och förhindrar framväxten av en "reell mångkultur". Hur har du tänkt lösa det?

    "Begreppet andra generationens invandrare skulle därmed äntligen kunna gå i graven."

    Du är väl medveten om att begreppet främst används i forskningen och är viktigt för att man ska kunna studera invandringens effekter?

    SvaraRadera